c S

Spremenjeni obtožni predlog v zadevi Patria po mnenju Erjavčevega odvetnika ne odstopa od prejšnjih očitkov

02.03.2011 11:23 Ljubljana, 02. marca (STA) - Nekoliko spremenjen obtožni predlog, ki ga je prejšnji teden vložila tožilka Branka Zobec Hrastar, ne odstopa od prejšnjih očitkov, je pred današnjim nadaljevanjem glavne obravnave v zadevi Patria ocenil zagovornik Karla Erjavca Luka Podjed. Še vedno se očita isto kaznivo dejanje, prav tako je enak tudi znesek škode, ki naj bi jo Erjavec povzročil.

Sprememba obtožnega predloga je po oceni Podjeda običajen manever tožilstva, ko se po izvedbi dokazov popravi oz. dopolni opis kaznivega dejanja. Kljub popravkom pa še vedno ni izkazana škoda, je zatrdil Erjavčev zagovornik. Nekdanji obrambni minister Karl Erjavec pa je prepričan, da prejšnji obtožni predlog ni imel zadostne podlage za obsodbo, zato sedaj tožilka išče možnosti, da bi to dosegla.

Erjavec je pred nadaljevanjem obravnave na ljubljanskem okrajnem sodišču izrazil pričakovanje, da bo sodišče danes pregledalo vse pisne dokaze in da bo "zadeva zrela za končno odločitev". Pisnih dokazov je po besedah Erjavca za 3000 strani, vendar naj se danes ne bi bralo vsega, nekatere zadeve naj bi se le povzemalo.

Nekdanji obrambni minister še vedno vztraja, da je nedolžen in da ni povzročil nobene škode, prav tako da tudi v proračunu ni nikjer omenjeno, da bi manjkalo, denimo, 15 milijonov evrov ter da ni podlage za obtožbo proti njemu. Erjavec hkrati zatrjuje, da gre za politično zadevo, kar dokazuje tudi dejstvo, da je sojenje zaprto za javnost. To je zanj nenavadno, saj, kot je dejal, na sojenju ne obravnavajo nobenih tajnih podatkov. Bolje bi bilo, da bi se ta posebna tožilska skupina ukvarjala z zadevami, kot so SCT ali Hypo banka, "ne pa, da tukaj izgublja čas", je dejal.

Prejšnji teden je Podjed sicer pojasnil, da izvajanja dokazov ne bo več in da se sodbo lahko pričakuje že marca, morda celo po današnji obravnavi. Tožilstvo obtoženima Erjavcu in nekdanjemu načelniku Generalštaba Slovenske vojske Albinu Gutmanu očita nevestno delo v službi pri nakupu finskih oklepnikov, saj naj bi povzročila vsaj za 16,8 milijona evrov škode, zlasti z naročilom 25 neopremljenih osemkolesnih oklepnikov. Poleg tega jima tožilstvo očita, da sta od sprva načrtovanih 70 patrij, opremljenih s 30-milimetrskim topom, naročila le šest takšnih patrij.

Sojenje se je začelo novembra lani. Po uvodnem branju obtožnega predloga in zagovorih se je v januarju nadaljevalo s pričanjem obrambne ministrice Ljubice Jelušič in načelnika Generalštaba Slovenske vojske Alojza Šteinerja.