c S

Die Zeit: Sanader je prejemal podkupnine

02.03.2011 11:21 Zagreb, 02. marca (STA) - Hrvaški podjetnik in nemški častni konzul na Reki Robert Ježić bi lahko bil usoden za bivšega hrvaškega premiera Iva Sanaderja, piše nemški tednik Die Zeit, ki poroča o začetku sojenja bivšemu predsedniku uprave Hypo Alpe Adria Banke Wolfgangu Kultererju v Salzburgu. Di Zeit se sklicuje tudi na ugotovitve hrvaških obveščevalnih služb.

Kot še piše tednik na svoji spletni strani, ima hrvaška osrednja obveščevalna služba (Soa) dokaze, da je Ježić podkupil Sanaderja pri nakupu 25-odstotnega deleža v podjetju Dioki od hrvaškega sklada za privatizacijo leta 2004.

Časnik ne navaja zneska, piše pa, da je pri izplačilu podkupnine posredoval bivši hrvaški zunanji minister Miomir Žužul. Ta naj bi 1. maja 2004 v Trstu sprejel Ježićevo podkupnino za Sanaderja. Kmalu zatem je Žužul odstopil prav zaradi obtožb o korupciji.

Ježić je v hrvaškem priporu zaradi suma korupcije pri nakupu električne energije od hrvaškega elektrogospodarstva za Dioki. Preiskovalci bremenijo Sanaderja, da je dovolil prodajo elektrike Diokiju po izjemno ugodnih cenah, občutno nižjih od tržne cene. Hrvaški preiskovalci povezujejo Ježića, sicer lastnika dnevnika Novi list, tudi s spornim nakupom avtomobila BMW v imenu HDZ za Sanaderja.

Ko gre za primer Hypo banke, Die Zeit še poroča, da imajo avstrijski tožilci dokument, ki potrjuje, da je Sanader ob navzočnosti Kultererja sprejel petodstotno provizijo od vrednosti posojila, ki ga je koroška banka izplačala 10. januarja 1995 za opremo hrvaških veleposlaništev. Vrednost posojila je bila 140 milijonov takratnih šilingov ali približno deset milijonov evrov.