c S

Eko krog od Pahorja zahteva odložitev podpisa sporazuma o strateškem partnerstvu s Francijo

02.03.2011 11:20 Zagorje, 02. marca (STA) - Okoljsko društvo Eko krog je na predsednika vlade Boruta Pahorja v torek naslovilo pismo, v katerem zahteva, da Pahor odloži načrtovani podpis sporazuma o strateškem partnerstvu s Francijo. Eko krog namreč želi, da se najprej reši problem sežiganja nevarnih odpadkov v Lafarge Cementu, ki je v lasti Francozov.

Predstavniki Eko kroga Pahorja opozarjajo, da jim je julija lani obljubil sestanek glede problematike sežiganja odpadkov v trboveljski cementarni, vendar do srečanja ni prišlo. Na obljubo je Eko krog Pahorja znova spomnil novembra lani, decembra pa je bilo s predstavniki vlade dogovorjeno, da se takoj pristopi k presoji vplivov, ki jih ima Lafarge Cement na zasavsko okolje in prebivalce, z namenom, da se ti vplivi razjasnijo, preden cementarna znova zažene peč.

V Eko krogu se sprašujejo, zakaj Lafarge Cement še vedno ima dovoljenje za sežiganje odpadkov, kljub temu da so okoljskemu ministru Roku Žarniću jasno pokazali, kje ima zakonsko podlago za njegov odvzem. Eko krog tudi poudarja, da je Lafarge Cement prejšnji teden znova zagnal peč, v katero ob normalnem obratovanju dnevno vrže 100 ton odpadkov.

"Mehanizmi navidezne demokracije so res delovali, saj se nas je poslušalo, vabilo v razne komisije in to je bilo tudi vse, A mi nismo več naivni. S tem nas res ne morete več zadovoljiti ali pa umiriti. Sporočamo vam, da smo neomajni v odločitvi, da gremo do konca. Želimo rehabilitacijo človeka, njegovih pravic in dostojanstva," navajajo v Eko krogu.

Pahorja še enkrat pozivajo, naj konča agonijo Zasavja in da uresniči svojo obljubo o srečanju z Zasavci. "Jasno sporočamo, da a priori nismo proti sporazumu o strateškem partnerstvu s Francijo, zahtevamo pa, da sporazuma ne podpisujete, preden ne razrešimo sežiganja nevarnih odpadkov s francosko cementarno Lafarge Cement v Trbovljah," so še zapisali v Eko krogu.

Za Eko krog je sicer glavni problem nepravilen postopek izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za Lafarge Cement in izjemno visoke mejne vrednosti za izpuste strupenih snovi v okolje, ki so zapisane v tem dovoljenju. Zato od okoljskega ministrstva zahtevajo odvzem tega dovoljenja.