c S

DZ danes o zaostritvi nadzora nad delom na črno

02.03.2011 09:49 Ljubljana, 02. marca (STA) - DZ bo redno februarsko sejo danes nadaljeval z vladnim predlogom novele zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Po besedah ministra za delo Ivana Svetlika je treba delo na črno omejiti, ker neposredno konkurira delovnim mestom, zavira podjetništvo, šibi pritok sredstev v javno blagajno ter spodjeda socialno državo.

Kot delo na črno se po predlagani noveli še naprej ne bo štela sosedska pomoč, razen kadar bo delo vezano na dejavnosti pravne osebe ali samozaposlene osebe ter v primeru opravljanja dela na nepremičninah in premičninah, ki se uporabljajo za opravljanje dejavnosti. Novela med nadzorne organe vključuje Carinsko upravo RS, poleg tega se pristojnosti nadzornih organov širijo.

Navzoči na seji se bodo seznanili tudi s predlogom skupine poslancev s prvopodpisanim Lukom Jurijem (SD), da bi z zakonom o omejevanju uporabe nakupovalnih vrečk vplivali na prodajalce in jih finančno obremenili ter tako dosegli, da bi nakupovalne vrečke postale izjema in ne več pravilo.

DZ bo sicer danes največ časa posvetil razpravi o odgovoru predsednika vlade Boruta Pahorja na poslansko vprašanje Joška Godca (DeSUS) o prioritetah vlade do konca mandata. Godec je razpravo predlagal na januarski seji, potem ko je Pahor pojasnil, da je znotraj teh prioritet letos pripravljenih za sprejem 27 zakonov. Čeprav ne ve, kakšna bo usoda odločitve o pokojninski reformi, pa se je vlada po njegovih besedah odločila, da gre hrabro v pripravo drugih zakonskih okvirov, ki so potrebni, da Slovenija še naprej gospodarsko okreva in ostaja socialno povezana.