c S

Bruselj: Za Teš 6 bi morali izvajalce in dobavitelje izbirati z razpisi

02.03.2011 07:26 Ljubljana, 01. marca (STA) - Evropska komisija (EK) je pritrdilno odgovorila na vprašanje slovenske gospodarske ministrice Darje Radić, ali morajo tudi slovenski proizvajalci električne energije upoštevati zakon o javnih naročilih, poroča sredino Delo. To pomeni, da bi morala Termoelektrarna Šoštanj (Teš) izvajalce in dobavitelje za šesti blok izbirati z javnim razpisom.

Informacije o pozitivnem odgovoru Evropske komisije ministrici Radićevi so sicer neuradne, vendar, kot so zapisali pri Delu, zanesljive.

Radićeva je vprašanje o tem, ali morajo slovenski proizvajalci električne energije upoštevati zakon o javnih naročilih, naslovila na EK zaradi različnih interpretacij. Kot je znano, Teš izvajalcev in dobaviteljev za šesti blok do zdaj ni izbiral z javnimi razpisi, pač pa z neposrednimi pogodbami. Najbolj sporna naj bi bila pogodba z Alstomom o dobavi opreme za Teš 6, odgovor EK pa naj bi bil tudi eden izmed elementov za odločitev vlade o nadaljnji usodi te pogodbe in gradnje šestega bloka v celoti.

Vlada si je kot rok za odločitev o usodi bloka 6 določila konec februarja, do katerega naj bi prejela tudi vse zahtevane analize in študije o smotrnosti tega, več kot 1,2 milijarde evrov vrednega projekta.