c S

Sodišče EU razlikovanje po spolu pri zavarovalniških premijah razglasilo za neveljavno

02.03.2011 07:17 Luxembourg, 01. marca (STA) - Sodišče EU je danes presodilo, da morajo zavarovalnice v uniji z 21. decembrom 2012 dokončno odpraviti vse razlike v višini zavarovalniških premij in rent, ki so posledica upoštevanja spola kot dejavnika izračuna. V Slovenskem zavarovalniškem združenju so povedali, da se bodo odločitvi sodišča prilagodili in ustrezno spremenili svoje izračune.

Direktiva EU o uresničevanju načela enake obravnave moških in žensk pri dostopu do in dobavi blaga in storitev prepoveduje vso diskriminacijo po spolu na tem področju, državam članicam pa predpisuje, da najpozneje z 21. decembrom 2007 odpravijo tudi razlike v izračunanih premijah in rentah na področju zavarovalništva in drugih finančnih storitev.

Istočasno pa je članicam unije omogočala, da se še pred potekom tega roka odločijo, da dovolijo sorazmerne razlike pri premijah in rentah v primerih npr. nezgodnega, življenjskega in zdravstvenega zavarovanja, ko je spol dejavnik tveganja na podlagi natančnih in ustreznih aktuarskih in statističnih podatkov.

Zavarovalnice so uporabljale npr. podatke o daljši življenjski dobi in manjšemu številu prometnih nesreč med ženskami.

Direktiva je obenem predvidevala, da bodo članice po petih letih, torej z 21. decembrom 2012, proučile utemeljenost svoje odločitve glede na najnovejše podatke.

Sodišče EU je presodilo, da je odprava diskriminacije med moškimi in ženskami eno od temeljnih načel unije, direktiva pa ne določa jasno, do kdaj lahko države članice dovoljujejo omenjene izjeme in bi jo bilo moč razumeti, da jih lahko dovoljujejo brez časovne omejitve.

Po oceni sodišča tako obstaja tveganje, da bo zakonodaja EU za nedoločen čas dovoljevala izjemo od načela nediskriminacije po spolu, zato je presodilo, da bi uporaba izjeme po direktivi brez časovne omejitve škodila uveljavljanju načela enake obravnave.

Članice morajo tako izjemo z 21. decembrom 2012 prenehati uveljavljati.

Sodišče EU je sicer o vprašanju odločalo na zahtevo belgijskega ustavnega sodišča, ki je obravnavalo presojo ustavnosti belgijskega zakona, ki v pravni red prenaša direktivo. Ustavno sodišče je nato sodišče v Luxembourgu zaprosilo za oceno veljavnosti omenjene izjeme.

Direktor Slovenskega zavarovalnega združenja Mirko Kaluža je za STA povedal, da je tudi v Sloveniji ta praksa obstajala in da je združenje skupaj z evropskimi partnerji sodelovalo pri obrambi upravičenosti dosedanje prakse.

V odzivu na odločitev sodišča je dejal, da je bila bolj ali manj pričakovana in da se bodo v slovenskih zavarovalnicah prilagodili in spremenili svoje izračune.