c S

Avstrija z novo varnostno strategijo

02.03.2011 07:15 Dunaj, 01. marca (STA) - Avstrijska vlada je danes sprejela novo varnostno strategijo, ki bo podlaga za reformo varnostne in obrambne politike pa tudi za reformo vojske. Z novo strategijo, ki bo nadomestila staro iz leta 2001, se Avstrija spet jasno zavezuje nevtralnosti in odreka morebitnemu članstvu v zvezi Nato, namerava pa z zavezništvom sodelovati.

Vendarle pa nova strategija pušča odprto vprašanje, ali bi moralo biti služenje vojaškega roka še obvezno ali ne. In obe vladajoči stranki imata še vedno svoje poglede na to, kakšen model reforme vojske predvideva nova varnostna strategija, ki obsega 14 strani.

Obrambni minister Norbert Darabos, ki prihaja iz vrst socialdemokratov (SPÖ), tako ostaja pri svojem modelu vojske brez obveznikov, ljudska stranka (ÖVP) pa vztraja pri modelu reformirane vojaške obveznosti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Sta se pa obe stranki dogovorili, da se bosta čim prej dogovorili za nov varnostni koncept, strategija pa bo dobro izhodišče za "konstruktivno diskusijo", sta menila kancler Werner Faymann (SPÖ) in njegov namestnik Josef Pröll (ÖVP). Na koncu pa bo prišlo bodisi do skupnega modela bodisi do referenduma, je še pojasnil Faymann.

Nova varnostna strategija Avstrije sicer zdaj dokončno zapušča koncepte iz hladne vojne. Konflikt med Vzhodom in Zahodom ni več aktualen. Grožnje varnosti zdaj predstavljajo terorizem, orožje za množično uničevanje, kibernetski napadi, ilegalne migracije, čezmejni kriminal pa tudi naravne in druge katastrofe ipd., opredeljuje strategija.

Gre pa za kompleksne probleme, ki se jih lahko rešuje samo z mednarodnim sodelovanjem. Pri tem nova strategija izpostavlja tudi vlogo mednarodnih organizacij in forumov ter poudarja pomen "celostnega pristopa" k varnostnim vprašanjem.

Avstrija sedaj nima več odprte možnosti, da zaprosi za članstvo v zvezi Nato, vseeno pa namerava sodelovati v Natovih mirovnih operacijah in misijah Združenih narodov. Prav tako namerava sodelovati v skupni varnostni in obrambni politiki Evropske unije.

Glavni strateški cilji varnosti Avstrije pa ostajajo nespremenjeni - zaščita prebivalstva, ozemeljske celovitosti in samostojnosti. Prav tako je varnostni cilj ohranitev socialnega miru, krepitev demokratične družbe in zaščita pred vdori skrajnežev in fundamentalistov. Pomembna je tudi zaščita naravnega okolja in življenjsko pomembnih virov, torej energije, hrane in vode. Strategija pa omenja tudi zaščito pred podnebnimi spremembami in pandemijami, še navaja APA.