c S

Bruselj napovedal nadaljnje okrevanje in dvig inflacije v EU

01.03.2011 14:25 Bruselj, 01. marca (STA) - Evropska komisija je danes objavila gospodarsko napoved za območje evra in celotno Evropsko unijo, ki je nekoliko boljša od zadnje, objavljene novembra lani, a negotovost ostaja velika in razvoj neenakomeren. Poleg tega je komisija zaradi rasti cen energije in hrane za letos napovedala višjo inflacijo kot lani novembra.

Komisija je danes območju evra za letos napovedala 1,6-odstotno rast, celotni EU pa 1,8-odstotno, medtem ko je lani novembra območju evra napovedala 1,5-odstotno, celotni uniji pa 1,7-odstotno rast.

Vmesna napoved komisije sicer vključuje le podatke za sedem največjih držav v EU - Nemčijo, Francijo, Španijo, Italijo, Veliko Britanijo, Nizozemsko in Poljsko. Te skupaj predstavljajo 79 odstotkov nominalnega bruto domačega proizvoda EU in skoraj 83 odstotkov območja evra, zato je na podlagi njihovih podatkov objavljena tudi napoved za območje evra in EU.

"Priča smo okrevanju več hitrosti," je ob predstavitvi napovedi poudaril evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn.

Okrevanje v območju evra bo vodila Nemčija, ki ji je komisija za letos napovedala 2,4-odstotno rast, medtem ko se Španiji med omenjenimi državami obeta najnižja, 0,8-odstotna rast. Poljski in Veliki Britaniji, ki nista v območju evra, pa je komisija danes za letos napovedala 4,1-odstotno oz. dveodstotno rast.

Kot pozitivna elementa današnje napovedi je komisar Rehn izpostavil globalno rast (brez EU), ki naj bi bila letos 4,8-odstotna, torej nekoliko boljša od pričakovanj, in vpliv nemške rasti. Negativno pa lahko po njegovih besedah na rast vplivajo nadaljnja trenja na finančnih trgih in učinki fiskalne konsolidacije.

"Čeprav smo v zadnjem času priča razmeroma mirnim finančnim trgom, razmere še niso popolnoma normalizirane," je opozoril komisar. Ob tem je poudaril, da zagotavljanje trdnega okrevanja zahteva dogovor o ambicioznem načrtu fiskalne konsolidacije in strukturnih reform.

Skupna inflacija v območju evra bo po današnji napovedi letos 2,2-odstotna, v celotni uniji pa 2,5-odstotna, medtem ko je bila lani novembra napovedana 1,8-odstotna oz. 2,1-odstotna inflacija.

Rast skupne inflacije je posledica strme rasti cen energije in hrane, ki je posledica nemirov v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu. Osnovna inflacija naj bi ostala nizka.

V povezavi s predvidenimi gibanji cen nafte je Rehn na podlagi uveljavljenih postopkov napovedovanja povedal, da bo cena za sod nafte letos v povprečju nekoliko presegla 100 dolarjev. Lani je povprečna cena za sod nafte znašala 80 dolarjev, danes zjutraj 111 dolarjev, po izbruhu svetovne krize decembra 2008 pa 38 dolarjev.

Rast cen nafte bo po Rehnovih besedah nekoliko vplivala na gospodarsko rast; če so cene nafte okoli 10 odstotkov višje od pričakovanj, naj bi to rast znižalo za približno 0,1 odstotne točke. Tako je vpliv rasti cen nafte na okrevanje evropskega gospodarstva po komisarjevih navedbah "razmeroma omejen" in v komisiji zaradi tega ne pričakujejo ponovnega padca v recesijo.

Kljub temu je komisar opozoril, da je razvoj dogodkov v Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu nepredvidljiv in lahko ima bistven vpliv na gospodarstvo. "Živimo v časih z razmeroma veliko stopnjo negotovosti, tako na političnem kot gospodarskem področju," je sklenil Rehn.

Komisija gospodarsko napoved objavi štirikrat na leto. Celoviti napovedi, običajno objavljeni maja in novembra, vključujeta podatke za celotno EU in območje evra ter za vse države članice. Vmesni napovedi, običajno objavljeni februarja in septembra, pa vključujeta le podatke za sedem največjih članic ter le za rast in inflacijo, ne pa tudi za primanjkljaj in dolg.