c S

Plagiatorska afera zapečatila usodo vzpenjajoče zvezde nemške politike

01.03.2011 13:24 Berlin, 01. marca (STA) - Karl-Theodor zu Guttenberg je veljal za enega največjih političnih talentov v Nemčiji. V samo dveh letih se je od skoraj neznanega poslanca povzpel do obrambnega ministra, dokler ga ni spodneslo prepisovanje pri doktoratu. Odstop enega najbolj priljubljenih ministrov v vladi Angele Merkel je velik udarec tudi za nemško kanclerko.

Poklicna pot Karla-Theodorja zu Guttenberga je doslej poznala le eno pot - navzgor. Vodja Krščansko-socialne unije (CSU) Horst Seehofer je leta 2008 do takrat skoraj neznanega poslanca najprej povišal v generalnega sekretarja stranke, nato pa je zu Guttenberg leta 2009 nepričakovano postal naslednik tedanjega gospodarskega ministra Michaela Glosa (CSU).

Karl-Theodor zu Guttenberg se je rodil 5. decembra 1971 v Münchnu kot baron Karl Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester von und zu Guttenberg. Izhaja iz plemiške družine Guttenberg. Njegov oče je dirigent, baron Enoch von und zu Guttenberg, njegova mati pa grofica Christiane von und zu Eltz. Poročen je z baronico Stephanie von und zu Guttenberg, prapravnukinjo nemškega kanclerja Otta von Bismarcka, s katero imata dve hčerki, piše na spletni strani Wikipedia.

Zu Guttenberg je na univerzi Bayreuth in München študiral pravne in politične vede. Leta 2007 je zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Ustava in ustavna pogodba, ustavne razvojne stopnje v ZDA in EU, za kar je dobil najvišjo oceno.

Od februarja 2009 do 27. oktobra 2009 je opravljal funkcijo ministra za gospodarstvo in tehnologijo v vladi kanclerke Angele Merkel, nato pa je prevzel položaj obrambnega ministra. Na začetku ministrske kariere v Berlinu je danes 39-letni zu Guttenberg prepričal predvsem s svojimi govorniškimi sposobnostmi, zaradi česar je v javnomnenjskih anketah hitro postal eden najbolj priljubljenih nemških politikov. Z ženo Stephanie je mladi in dinamični minister z vselej urejeno pričesko postal tudi ljubljenec rumenega tiska.

Njegov mandat obrambnega ministra je sicer zaznamovalo več odmevnih afer in incidentov v nemški vojski, zadnja v zvezi z obtožbami plagiatorstva pa je očitno dokončno zamajala njegov ministrski stolček. O očitkih v zvezi s plagiatorstvom je 16. februarja prvič pisal nemški Süddeutsche Zeitung, ki je trdil, da je minister v svojo doktorsko disertacijo vključil prepisane posamezne odstavke drugih avtorjev, pri tem pa ni ustrezno navedel virov. Skupno naj bi "ukradel" kar petino celotnega doktorata.

"Očitki, da je moj doktorat plagiat, so absurdni," je v prvem odzivu dejal zu Guttenberg, vendar je kasneje vendarle priznal napako in se odrekel doktorskemu nazivu. Zaradi plagiatorstva so mu mediji nadeli vzdevek "Baron Cut-And-Paste" in "Zu Googleberg".

Tarča kritik je bil obrambni minister tudi zaradi smrti kadetinje na nemški šolski jadrnici Gorch Fock januarja letos, ki je padla z jamborja. Dogodek je razkril šokantne podrobnosti o ravnanju inštruktorjev na ladji. Zu Guttenberg se je moral očitkov otepati predvsem zato, ker naj bi ministrstvo prikrivalo informacije o omenjenih incidentih, ki jih je razkril poslanec iz koalicijskih liberalcev. Ministru je v bran takrat stopila kanclerka Merkel.

Veliko prahu je v nemški javnosti dvignil tudi zu Guttenbergov nepričakovani obisk nemških vojakov v Afganistanu decembra lani skupaj s soprogo Stephanie. S kamerami obdana ju je spremljal tudi priljubljeni televizijski voditelj Johannes B. Kerner, ki je v oporišču Mazar-i-Šarif z ministrom snemal prispevek za svojo oddajo Kerner. Opozicija je ministru takrat očitala samopromocijo.

V času njegovega ministrovanja je sicer nemška vlada potrdila ukinitev vojaške obveznosti v Nemčiji, ki bo začela veljati 1. julija letos. To za mnoge zgodovinsko odločitev za Nemčijo, ki je ena redkih članic zveze Nato, ki je še vztrajala pri naboru, je zu Guttenberg označil za odgovorno in pravilno.

Karla-Theodorja zu Guttenberga so nekateri videli tudi kot bodočega vodjo krščanskih socialistov in možnega kandidata za nemškega kanclerja. A na njegovi vzpenjajoči politični poti ga je ustavila plagiatorska afera. Kdo ga bo nasledil na čelu obrambnega ministrstva, še ni znano.