c S

Žbogar v Ženevi izpostavil pomen Konference za razorožitev

01.03.2011 13:04 Ženeva, 01. marca (STA) - Zunanji minister Samuel Žbogar, ki se v Ženevi udeležuje zasedanja Sveta ZN za človekove pravice, je danes nastopil na plenarnem zasedanju Konference za razorožitev. V nagovoru je izpostavil potrebnost in relevantnost te konference, ki je edini mednarodni forum, namenjen pogajanjem o razorožitvi, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Minister Žbogar je izrazil polno podporo Slovenije naporom za učinkovito izvedbo konference ter podprl pobudo generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona, ki je septembra lani sklical srečanje visokih predstavnikov v New Yorku za obnovo dela te konference in za pospešitev globalnih pogajanj o razorožitvi. Po prepričanju ministra Žbogarja je ta pobuda prišla ob pravem času in bi lahko predstavljala način za izhod iz zastoja v delovanju konference ter dodal, da bi lahko okrepila tudi druge mehanizme znotraj sistema ZN za razoroževanje.

Obenem je minister Žbogar pozdravil nov zagon, do katerega je prišlo v prizadevanjih za globalno razorožitev in neširjenje jedrskega orožja. O tem pričajo novi ameriško-ruski sporazum o zmanjšanju strateške jedrske oborožitve Start in rezultati lanske pregledne konference pogodbe o neširjenju jedrskega orožja. Kot prav tako pomemben je ocenil začetek veljavnosti konvencije ZN o kasetnem strelivu, k čemur je aktivno in med prvimi z ratifikacijo prispevala tudi Slovenija.

Tovrstni premiki po besedah ministra Žbogarja jasno kažejo, da se države z zadostno politično voljo lahko prilagajajo stalno razvijajočemu se okolju, pri čemer je pozval člane konference za razorožitev, naj nadaljujejo po tej poti pri zagotavljanju mednarodnega miru in stabilnosti ter poudaril, da je razširitev članstva konference nujna in bi lahko predstavljala del rešitve, ne pa problem, ter oživila celoten proces. V tem okviru je minister posebej izpostavil koncepte človekove varnosti, pokonfliktne rehabilitacije in razvoja na področju razoroževanja, kjer je Slovenija posebej dejavna in zaradi česar je omenjene koncepte in področja postavila visoko na svojo agendo pri kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta ZN v letih 2012-2013.