c S

Kresalova opozorila, da se morajo države JV Evrope skupaj posvetiti novim izzivom

01.03.2011 11:52 Ljubljana, 01. marca (STA) - Z osmo letno pregledno konferenco o sodelovanju na področju varnosti mej se je dopoldan v Ljubljani nadaljevalo srečanje notranjih ministrov jugovzhodne Evrope. Slovenska ministrica Katarina Kresal je ob tem poudarila, da se morajo države iz regije skupaj posvetiti novim izzivom, ki jih prinaša vizumska liberalizacija.

Ministrica je v uvodnem govoru današnjega srečanja pozdravila dosedanje dosledno izvajanje načrtovanih reform in skupne dosežke pod okriljem Ženevskega centra za demokratični nadzor nad oboroženimi silami (DCAF). Po njenih besedah si Slovenija prizadeva za ohranitev svoje dejavne vloge pri krepitvi skupnega varnostnega območja tako v vlogi partnerja kot "facilitatorja", ki države regije povezuje z Evropsko unijo.

Slovenska prizadevanja je izpostavil tudi madžarski veleposlanik v Sloveniji Istvan Szent-Ivanyi, ki je dejal, da je Slovenija varnost na mejah kot eno od prednosti postavila že v času svojega predsedovanja Evropski uniji v prvi polovici leta 2008.

Kresalova pa je nadaljevala, da si Slovenija v okviru procesa Brdo prizadeva za nadaljevanje reform na področju notranje varnosti na strukturiran način. Izpostavila je učinkovito upravljanje meja, saj po njenih besedah prav to prispeva k visoki stopnji varnosti, "do katere so državljani upravičeni".

Ob tem je menila, da bi se na meje moralo gledati z vidika povezovanja med narodi na obeh straneh in poudarila, da moderne grožnje in varnostni izzivi ne poznajo meja. Prav tako je za ministrico pomembno regionalno sodelovanje, saj ga vidi kot bistveni element stabilizacijsko-pridružitvenega procesa, "ki krepi dobre odnose z regijo jugovzhodne Evrope".

Da se varnost ne konča na meji, je v uvodnem nagovoru opozoril tudi generalni direktor direktorata za pravosodje in notranje zadeve v generalnem sekretariatu Sveta EU Ivan Bizjak. Zanj tovrstno sodelovanje ni "le eden od projektov", saj poročila kažejo, da je bilo narejenega že veliko, predvsem je pohvalil intenzivno sodelovanje med državami.

Program drugega dne srečanja ministrov iz regije se nadaljuje tudi popoldan. Po zasedanjih, na katerih bo beseda tekla o sodelovanju za večjo varnost meja, dosedanjem delu in načrtih za prihodnost, sledi še podpis deklaracije. V deklaraciji bodo tako zaključki srečanja kot temeljna načela medsebojnega sodelovanja. Slovensko ministrstvo za notranje zadeve sicer ne bo neposredni podpisnik, temveč le podpornik deklaracije.