c S

Posedelova komisija bo zaslišala Kordeža

01.03.2011 11:51 Ljubljana, 01. marca (STA) - Preiskovalna komisija DZ za sporne managerske prevzeme, ki jo vodi Lojze Posedel (Zares), je danes dogovorila nadaljnji potek dela. Sklenila je, da na prihodnji seji 5. aprila kot pričo zasliši nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža, so sporočili iz komisije.

Preiskovalna komisija je sicer svoje dosedanje delo ocenila kot kakovostno, strokovno in politično korektno. Naročila je recenzijo oziroma oceno predloga vmesnega poročila pri zunanjem svetovalcu iz Ekonomske fakultete v Ljubljani, ki jo bo obravnavala na prihodnji seji, torej 5. aprila, in ga predložila v obravnavo DZ za aprilsko sejo.

Kordež je 23. junija lani odstopil z mesta predsednika uprave Merkurja, ki je nekaj mesecev kasneje pristal v prisilni poravnavi. Kordež je skupaj z vodilnimi Merkurja novembra 2007 izvedel managerski prevzem Merkurja.

Za namene prevzema je širši krog Merkurjevih vodstvenih delavcev, med njimi vsi člani uprave s Kordežem na čelu, ustanovil družbo Merfin. Ta je julija 2007 pridobila slabih 16 odstotkov družbe iz Naklega, nato pa svoj delež začela povečevati.

Oktobra 2007 je Merfin v konzorciju z Banko Koper, Savo, Interfinom Naložbe ter zagrebško Euro-Veneto objavil namero za prevzem Merkurja in mesec kasneje še ponudbo za prevzem. Prevzemniki so za delnico Merkurja ponudili 405 evrov in po izteku ponudbe svoje lastništvo povečali na 98,44 odstotka. Januarja 2008 so bili iz lastništva Merkurja iztisnjeni še mali delničarji, konzorcij je postal 100-odstotni lastnik nakelske družbe, Merfin pa je sredi leta 2009 postal večinski lastnik Merkurja.

Lani je družba zabredla v finančne težave in je razglasila insolventnost, lastniki Merfina pa niso zmogli več odplačevati posojil, zato so jim banke zasegle deleže. Upniki so tudi zamenjali upravo s Kordežem na čelu, družba pa v zadnjih mesecih beleži nekoliko boljše rezultate.

Nazadnje je preiskovalna komisija za sporne managerske prevzeme zaslišala guvernerja banke Slovenije Marka Kranjca. Komisija se je Kranjca odločila zaslišati po pričanju direktorja ATVP Damijana Žuglja, ki je krivdo za sporne prevzeme v preteklosti pripisal tudi Banki Slovenije, ki da ni opravila svoje nadzorne funkcije.

Kranjec je v zaslišanju med drugim dejal, da se v postopkih izdajanja dovoljenj za prevzem v realnem sektorju ne presoja o ekonomskih posledicah prevzema. V postopkih je po njegovih besedah vse preveč zanašanja na formalizem in premalo na vsebino.