c S

Gibanje za ohranitev javnega zdravstva proti preoblikovanju javnih zavodov v podjetja

01.03.2011 11:25 Ljubljana, 01. marca (STA) - Gibanje za ohranitev in izboljšanje javnega zdravstva nasprotuje predlogu zakona o preoblikovanju javnih zavodov v podjetja, saj bi tako izgubili zdravstvene domove in bolnišnice. Predlagajo pa, da minister vloži predloge sprememb zakonov, s katerimi se bo ukinilo doplačila do polne vrednosti zdravstvenih storitev iz obveznega zavarovanja.

Prenosu državnega in občinskega premoženja na javne zavode, ki naj bi postali finančno avtonomna podjetja gibanje odločno nasprotuje. V primeru realizacije ministrovega predloga bi po njihovem mnenju izgubili zdravstvene domove in bolnišnice, ki bi bili zaradi finančne avtonomije in sprememb upravljanja podvrženi prodaji in odtujevanju premoženja, stečajem in ostalim postopkom.

V gibanju se prav tako ne strinjajo z izločitvijo zdravnikov iz sistema javnih uslužbencev, ker bi to po njihovem prepričanju povzročilo kaotično stanje v organizaciji zdravstva.

Podpirajo pa skupno organiziranje javnih naročil in skupne službe, ki bi znižale administrativne stroške. Ob tem pa zavračajo centralizacije upravljanja, ukinitve enakopravnega tripartitnega odločanja svetov zavodov in izločitve enakopravne vloge uporabnikov, izvajalcev in ustanoviteljev iz upravljanja javnih zavodov.

Prav tako ne odobravajo predlagane programske, finančne in kadrovske izpraznitve bolnišnic brez predhodno predstavljenih utemeljenih razlogov ter brez socialnega dialoga in sodelovanja zainteresirane javnosti. Ob tem pa izražajo tudi dvom o potrebi po izgradnji regionalnih bolnišnic.

Za ločitev javne zdravstvene dejavnosti od zasebne ter za oblikovanje normativov oz. standardov dela v zdravstvu naj bi po mnenju gibanja poskrbeli direktorji in uprave zavodov. Zato v gibanju ministru predlagajo, naj pristopi k preprečevanju sedanjih zlorab zdravnikov in pripravi zakonodajo, ki bo zlorabe in kršitve zakonov še bolj učinkovito preprečevala.

Zakonsko naj se po predlogu gibanja loči javno od zasebne zdravstvene dejavnosti tako, da se bo moral zdravnik odločiti, ali bo opravljal zdravstveno dejavnost kot javno službo ali pa bo delal le izven nje. Predlog, po katerem naj bi vsak zavod oblikoval standarde dela v zdravstvu po njihovo ni smiseln.

V Gibanju nasprotujejo tudi predlogu, da bi se koncesije podeljevale izvajalcem, ki opravljajo zasebno zdravstveno dejavnost. Podeljevati bi se smele le izvajalcem, ki bi opravljali le javno službo. Nove koncesije pa naj se po njihovem mnenju podeljuje le v osnovnem zdravstvu, za največ tri do pet let v redko naseljenih krajih.

Gibanje pa še predlaga uvedbo od ministrstva za zdravje neodvisnih varuhov pravic bolnikov ter poenostavitev pritožbenih postopkov. Ob tem pa tudi, da se zdravniški zbornici odvzame strokovni nadzor, ki naj se ga prenese na neodvisno agencijo.