c S

Gadafi: Moji ljudje me ljubijo

01.03.2011 07:28 Washington/New York, 28. februarja (STA) - Libijski voditelj Moamer Gadafi je danes za več tujih medijev zatrdil, da ga libijski narod ljubi, obenem pa je zavrnil trditve, da na ulicah prestolnice Tripoli potekajo demonstracije. Gadafi je še zanikal, da bi kdajkoli uporabil silo proti svojemu narodu.

"Moji ljudje me ljubijo. Da bi me zaščitili, bi umrli zame," je v današnjem pogovoru s Christiane Amanpour z ameriške televizije ABC dejal libijski voditelj. Libijski voditelj, ki je na oblasti že več kot 41 let, je Amanpourjevi tudi dejal, da ne more odstopiti, saj ni ne predsednik ne kralj.

Gadafi tudi ni želel priznati, da so na ulicah Tripolija potekale demonstracije, zanikal pa je tudi, da je uporabil silo proti svojemu narodu. Teroristično mrežo Al Kaida je obtožil, da je spodbudila mlade ljudi, naj zasežejo orožje iz vojaških skladišč, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gadafi se sicer počuti izdanega s strani ZDA. "Presenečen sem, da smo zavezniki z Zahodom v boju proti Al Kaidi, sedaj, ko se borimo proti teroristom, pa so se me odpovedali," je izjavil in dodal: "Morda pa želijo zasesti Libijo."

Namestnica generalnega sekretarja ZN Valerie Amos, zadolžena za humanitarne zadeve, je medtem izrazila zaskrbljenost, da bi spopadi v libijski prestolnici Tripoli in njeni okolici lahko preprečili dostop človekoljubnih agencij do ljudi, ki potrebujejo zdravniško pomoč, hrano in druge potrebščine, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Sosednje države Libije je Amosova danes pozvala, naj pustijo odprte svoje meje in dovolijo prihod beguncem. Po ocenah Združenih narodov je iz Libije v sosednje države po izbruhu protivladnih protestov pred dvema tednoma pobegnilo že več kot 100.000 ljudi. Okoli 61.000 ljudi naj bi pobegnilo v Egipt, kakih 40.000 pa v Tunizijo.