c S

Unija Istranov v Italiji zmanipulirala fotografijo fašističnega poboja

01.03.2011 07:27 Trst, 28. februarja (STA) - Optantska organizacija Unija Istranov v Italiji je zmanipulirala fotografijo, na kateri je strelski vod italijanskih fašistov med drugo svetovno vojno usmrtil Slovence, in jo prikazala kot partizansko streljanje italijanskih civilistov. V Civilni iniciativi za Primorsko že zahtevajo odziv Slovenije, je danes poročala TV Slovenija.

Optantska organizacija je fotografijo uporabila na plakatu, s katerim so vabili na prireditev ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb in s katerim so želeli prikazati, kako so partizani usmrtili Italijane. A na fotografiji je dejansko eksekucijski vod italijanskih vojakov, ki v vasi Dane 31. julija 1942 med eno od italijanskih ofenziv v hrbet strelja pet slovenskih domoljubov. Izvor fotografije je potrdil tudi slovenski muzej novejše zgodovine.

V Civilni iniciativi za Primorsko, kjer so odkrili manipulacijo, so nad dejanjem optantske organizacije ogorčeni. Manipulacijo fotografije so označili za zavrženo, žaljivo, podlo in gnusno. Protestirali so tako pri Uniji Istranov v Italiji kot pri občini Bastia Umbria pri kraju Asisi, kjer je bila prireditev, zahtevajo pa tudi odziv slovenske države.

V Uniji Istranov, ki je bila povabljena na omenjeno slovesnost, zagotavljajo, da gre za napako, za katero pa so izvedeli šele, ko je bil plakat že natisnjen. Prav tako zagotavljajo, da pri izbiri fotografije niso sodelovali, odgovornost pa valijo na občino, ki je pripravila prireditev, je še poročala TV Slovenija.