c S

Policija uspešna pri pregonu gospodarskega kriminala

01.03.2011 07:20 Ljubljana, 28. februarja (STA) - Predsednik vlade Borut Pahor ocenjuje, da je policija pri pregonu gospodarske kriminalitete uspešna, pregon tovrstnih kaznivih dejanj pa njena "prioriteta številka ena", kot je pojasnil v odgovoru na poslansko vprašanje. Prav tako je med prioritetami policije tudi pregon kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, je še zatrdil.

Poslanca LDS Boruta Sajovica je zanimalo, ali je policija po Pahorjevi oceni uspešna pri pregonu gospodarskega kriminala. Vprašal je, kakšni so rezultati njenega dela ter ali je Nacionalni preiskovalni urad pravi odgovor na izzive, ki jih prinaša gospodarska kriminaliteta.

Pahor ocenjuje, da je policija pri pregonu gospodarske kriminalitete uspešna, in dodaja, da je pregon tovrstnih kaznivih dejanj njena "prioriteta številka ena".

Pojasnil je, da se je obseg obravnave in s kazensko ovadbo zaključene gospodarske kriminalitete v lanskem letu v primerjavi z letom poprej zvišal za 41 odstotkov. Premoženjska škoda teh dejanj je znašala nekaj več kot pol milijarde evrov, kar je 162 odstotkov več kot leta 2009. Premier dodaja, da se je delež gospodarskega kriminala v celotni strukturi kriminalitete povečal na 14 odstotkov, delež premoženjske škode, nastale kot posledica gospodarske kriminalitete, pa s 70 na skoraj 90 odstotkov.

Predsednik vlade še pojasnjuje, da je delež preiskanih kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete ostal na enaki ravni, to je 95,23 odstotka, na podlagi zakona o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja pa je bilo obravnavanih in z ovadbo zaključenih za 73 odstotkov več kaznivih dejanj kot leta 2009. NPU pa po Pahorjevih besedah trenutno preiskuje 17 kompleksnih zadev s področja gospodarskega kriminala in korupcije.

Zmago Jelinčič (SNS) pa je v svojem vprašanju opozoril, da ima pojav kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost vse večje razsežnosti. Predsednika vlade je vprašal, ali bo vlada vzpostavila register obsojencev kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost, ki bi moral biti dostopen vsem institucijam na področju vzgoje in izobraževanja.

Premier je zatrdil, da je v splošnih usmeritvah policije visoko med prioritetami tudi preventiva in pregon kaznivih dejanj s tega področja. "Vlada se glede tega pač trudi z instrumenti, ki jih ima," pravi Pahor in dodaja, da bo vlada, če bo presodila, da obstajajo razlogi, morda spremenila pravne norme. Vlada bo po njegovih besedah v kratkem novelirala štiri zakone s področja pregona kriminala, pri čemer bo prisluhnila tudi predlogom in argumentom za rešitev, kot jo predlaga Jelinčič.