c S

EU sprejela sankcije proti Gadafijevemu režimu

01.03.2011 07:15 Bruselj, 28. februarja (STA) - Države članice Evropske unije so danes potrdile sankcije proti libijskemu režimu z Moamerjem Gadafijem na čelu. Sankcije vključujejo zamrznitev premoženja, prepoved potovanja v unijo in embargo na orožje, so povedali v madžarskem predsedstvu EU.

Države članice so sprejele soglasno odločitev o sankcijah proti predstavnikom libijskega režima, ki so odgovorni za nasilje nad civilisti, so pojasnili v predsedstvu.

EU je sledila odločitvi o sankcijah, ki jih je ta konec tedna sprejel Varnostni svet ZN, uvedla pa je tudi nekatere dodatne sankcije, so pojasnili v predsedstvu.

Države članice so uvedle prepoved dobavljanja orožja, streliva in druge opreme, ki bi lahko bila uporabljena za nasilje nad prebivalstvom.

Prepoved potovanja v unijo se nanaša na Gadafija ter še 25 predstavnikov režima, članov njegove družine, tesnih sodelavcev in drugih, odgovornih za nasilje nad civilisti po 15. februarju.

Zamrznitev premoženja pa se nanaša na Gadafija in pet članov njegove družine ter še 20 posameznikov, so pojasnili v madžarskem predsedstvu.

Poleg tega so danes v tiskovni službi visoke zunanjepolitične predstavnice unije Catherine Ashton pojasnili, da EU poskuša vzpostaviti stik z voditelji libijske opozicije.

Evropska komisija je sicer v petek sporočila, da bo unija prispevala tri milijone evrov takojšnje humanitarne pomoči za Libijce in druge begunce na meji s Tunizijo in Egiptom.

"To je največ nujne pomoči, ki jo lahko odobrim takoj," je danes poudarila evropska komisarka za humanitarno pomoč Kristalina Georgieva.

Ob tem je dodala, da bodo pomoč še povečali, ko bodo znane ocene potreb v tej državi. Po ocenah Mednarodne organizacije za begunce je potrebnih najmanj 11 milijonov dolarjev pomoči.

Komisarka je tudi opozorila, da lahko nemiri v Libiji in njihov vpliv na rast cen nafte in hrane povzročijo stradanje na milijone ljudi po svetu.

Število ljudi, ki se soočajo s kroničnim pomanjkanjem hrane, je pred krizo leta 2008 padlo na 880 milijonov, po libijski krizi pa bo preseglo milijardo, je posvarila komisarka.