c S

Vlada danes o noveli zakona o tujcih

24.02.2011 07:46 Ljubljana, 24. februarja (STA) - Vlada bo danes obravnavala novelo zakona o tujcih, ki bo omogočila sprejem zapornikov iz ameriškega taborišča za teroristične osumljence v Guantanamu na Kubi. Vlada je o zakonu razpravljala že minuli teden, vendar se je zapletlo pri vprašanju, kje bi se od tujcev, ki želijo živeti v Sloveniji, pridobivali biometrični podatki.

Kot je minuli teden po seji vlade povedal premier Borut Pahor, je vlada prekinila sprejemanje sprememb zakona o tujcih, ker so se "zataknili pri vprašanju biometrije". Ministri se namreč niso mogli zediniti, kje naj se biometrični podatki jemljejo - ali na diplomatsko-konzularnih predstavništvih ali na upravnih enotah v Sloveniji, je pojasnil Pahor.

Pravna podlaga, ki bo v noveli zakona omogočila sprejem zapornikov iz ameriškega taborišča v Guantanamo, pa za vlado ni vprašljiva in po Pahorjevih besedah "bo sprejeta". Ta določila so tudi "primerljiva z drugimi ureditvami v Evropski uniji". Odločitev o morebitnem sprejemu zapornika iz Guantanama bo sprejeta, ko bo zakon sprejet v državnem zboru, je minuli četrtek zatrdil premier.

Če bo Slovenija na koncu res sprejela zapornika iz Guantanama, ta sicer ne bo "zapornik", ker ne bo šlo za obsojenca, ampak bo prosta oseba, ki naj bi ji po zakonu o tujcih dodelili pravico do prostega bivanja v Sloveniji, je minuli teden pojasnil pravosodni minister Aleš Zalar.

Ker pa je po sedaj veljavnem zakonu mogoče postopek pridobivanja te pravice sprožiti samo na zahtevo oz. prošnjo tujca, sedaj sprejem osebe iz Guantanama ni mogoč. Bodo pa to spremenili v noveli zakona, po katerem bo lahko tudi Slovenija kot država v posamičnem primeru izrazila interes, da neka oseba dobi status tujca, je še pojasnil Zalar.