c S

Vlada tudi o paketu zakonov za izboljšanje plačilne discipline

17.02.2011 13:34 Ljubljana, 17. februarja (STA) - Vlada bo na današnji seji obravnavala paket zakonov, s katerimi naj bi izboljšali plačilno disciplino v gospodarstvu. Obravnavala bo tudi predlog novele zakona o finančnih zavarovanjih, s katerim želi spodbuditi kreditiranje gospodarstva.

Vlada bo obravnavala predlog zakona o preprečevanju zamud pri plačilih, predlog novele zakona o davku na dodano vrednost (DDV) in predlog novele zakona o javnem naročanju. Vlada upa, da bodo omenjeni zakoni prispevali k izboljšanju plačilne discipline in trenutnih razmer v gospodarstvu.

Z zakonom o preprečevanju zamud pri plačilih se bo najdaljši rok za plačilo določil pri 60 dneh od dogovorjenega dne opravljene storitve ali dobave blaga, če tega roka ne bosta določili pogodbeni stranki sami, predlog zakona pa predvideva tudi večstranski pobot medsebojnih obveznosti.

Z novelo zakona o DDV namerava vlada zavezance za DDV spodbuditi k rednejšem poravnavanju obveznosti, pri noveli zakona o javnem naročanju pa se med drugim spreminja definicija podizvajalca, s čimer naj bi preprečili izigravanje zdaj veljavne ureditve.

Vlada bo obravnavala tudi predlog novele zakona o finančnih zavarovanjih, ki naj bi skladno z evropsko direktivo omilila pogoje za uporabo bančnega posojila kot sredstva finančnega zavarovanja. Vlada želi s tem spodbuditi kreditiranje gospodarstva.