c S

DZ danes o razpisu referendumov o malem delu in arhivih

17.02.2011 07:39 Ljubljana, 17. februarja (STA) - Poslanke in poslanci bodo na današnji izredni seji DZ razpravljali o dveh referendumskih zahtevah. Tako bodo predvidoma za 10. april razpisali referendum o zakonu o malem delu, večina poslancev pa bo bržčas podprla tudi koalicijski predlog, da o upravičenosti zahteve za referendum o noveli arhivskega zakona odloči ustavno sodišče.

Potem ko so predstavniki študentskih organizacij in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije minuli petek vložili podpise volivcev, s katerimi zahtevajo razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o malem delu, mora državni zbor do konca tega tedna referendum tudi razpisati. Kot je v sredo sklenil kolegij predsednika DZ Pavla Gantarja, bodo poslanci to storili danes na izredni seji.

V sredo je o omenjenem referendumu razpravljal tudi parlamentarni odbor za delo, ki je državnemu zboru predlagal, naj referendum o zakonu o malem delu razpiše za 10. april. Koalicijski poslanci niso ni prisluhnila pobudam, da bi referendum prestavili na poznejši čas, ko bi ga lahko izvedli skupaj z morebitnimi preostalimi referendumi.

Na današnjo izredno sejo je uvrščena tudi zahteva za razpis referenduma o noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih, ki so ga zahtevali poslanci opozicijskih SDS in SNS, nepovezani poslanec Andrej Magajna ter poslanec narodnosti Roberto Battelli.

Vendar pa DZ danes tega referenduma najverjetneje še ne bo razpisal, saj so koalicijske poslanske skupine predlagale, da se zahtevo posreduje v presojo ustavnemu sodišču. Njihov predlog je v sredo potrdila tudi večina v parlamentarnem odboru za kulturo.