c S

DZ sprejel zakon o ustanovitvi občine Mirna

02.02.2011 07:05 Ljubljana, 01. februarja (STA) - DZ je s 60 glasovi za in petimi proti sprejel zakon, ki ustanavlja občino Mirna. Tako se 210 slovenskim občinam pridružuje še ena. Njeno ustanovitev je ustavno sodišče državnemu zboru naložilo z isto odločbo, kot je to storilo za občino Ankaran, pri kateri pa se še vedno zapleta.

Pobudi za ustavno presojo sta krajevni skupnosti Ankaran in Mirna vložili po tem, ko je DZ po izglasovanem vetu državnega sveta zavrnil zakon, s katerim bi ustanovili obe novi občini. Za zakon ni bilo zadostne večine predvsem zaradi nasprotovanja ankaranski občini.

Pozneje sta bila vložena dva ločena zakona, posebej za Ankaran in posebej za Mirno. Ko je ustavno sodišče sporočilo svojo odločitev, je bil v zakonodajnem postopku le še predlog za ustanovitev občine Mirna in o njem je DZ danes dokončno odločil. Ob glasovanju je bilo sedem poslancev vzdržanih. Proti so bili Bogdan Barovič, Zmago Jelinčič, Silven Majhenič (vsi SNS) ter Rudolf Petan (SDS) in Vili Rezman (nepovezani poslanci).

Nova občina Mirna se bo izločila iz občine Trebnje. O predlogu za ustanovitev zakona o ustanovitvi občine Ankaran pa naj bi DZ po zapletih odločal na izredni seji prihodnji teden. Podlaga za odločanje o ustanovitvi ankaranske občine bo tokrat predlog SLS, saj se je za vladni predlog z isto vsebino zakonodajni postopek končal že na matičnem odboru. DZ pa se je danes s tem tako zgolj seznanil.

Prebivalci Mirne so zadovoljni, da so poslanke in poslanci potrdili predlog zakona, ki predvideva ustanovitev občine Mirna, so zapisali v Krajevni skupnosti Mirna. "Kljub visoki podpori na današnjem glasovanju, na Mirni glede na skoraj dveletno bitko za našo samostojno pot še vedno težko verjamemo, da so se naše želje vendarle uresničile," meni predsednica sveta Krajevne skupnosti Mirna Barica Kraljevski.

Prav tako so s sprejetjem zakona zadovoljni v strokovnem in operativnem odboru za ustanovitev občine Mirna. Kot so zapisali, si v najkrajšem možnem času želijo volitve, hkrati pa pričakujejo, da občinski svet občine Trebnje v sredo ne bo v obravnavo poslal predloga proračuna, ki Mirno obravnava kot krajevno skupnost. Gradnja trebanjskega vrtca in obnova dobrniške podružnične osnovne šole, ki so se začeli že v preteklem proračunskem letu, se lahko nadaljujejo tudi, če proračun za tekoče leto ni sprejet, so še zapisali.