c S

Podatke o vzdrževanih članih morajo zavezanci posredovati do 7. februarja

01.02.2011 07:06 Ljubljana, 31. januarja (STA) - Zavezanci za dohodnino, ki med letom niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, in zavezanci, ki so olajšavo med letom uveljavljali, pa želijo te podatke spremeniti, morajo do 7. februarja oddati vlogo za uveljavljanje posebne olajšave za vzdrževane družinske člane.

Davčna uprava RS (Durs) zavezancem svetuje, da se pred oddajo vloge s svojimi družinskimi člani (zakonci, izvenzakonskimi partnerji, otroki, ...) dogovorijo glede uveljavljanja posebne olajšave, pri tem pa si lahko pomagajo s programom za testni izračun dohodnine.

V preteklih letih so številni zavezanci, ki so sicer do konca januarja oddali omenjeno vlogo, kljub vsemu v ugovoru spreminjali podatke v zvezi z vzdrževanimi družinskimi člani. Zaradi tega jim je bila dohodnina odmerjena občutno pozneje kot sicer, so sporočili z Dursa.

Obrazec vloge je dostopen na vseh davčnih uradih in izpostavah, zavezanci pa ga lahko natisnejo tudi s spletne strani davčne uprave.

Podpisano vlogo morajo zavezanci oddati po pošti ali osebno na pristojni davčni urad oziroma izpostavo (kjer je zavezanec vpisan v davčni register). Vlogo je mogoče oddati tudi prek Dursovega sistema eDavki.