c S

Protikorupcijska komisija pričakuje odločen odziv pristojnih institucij v primeru pridržanega celjskega sodnika

27.01.2011 07:04 Ljubljana, 26. januarja (STA) - Komisija za preprečevanje korupcije pričakuje odločen in sistemski odziv vseh pristojnih institucij v primeru suma korupcijskih kaznivih dejanj celjskega okrožnega sodnika Milka Škoberneta. Takšni dogodki lahko, če ne bo primernega odziva, v očeh javnosti še dodatno oslabijo zaupanje ljudi v institucije pravne države, so zapisali v komisiji.

Pričakujejo odziv Sodnega sveta, Državnotožilskega sveta, Odvetniške zbornice in ministrstva za pravosodje. "To so organi, ki lahko in v tem času tudi morajo jasno in z lastno integriteto pokazati ne samo, da velja za tovrstna dejanja ničelna toleranca, temveč tudi zavzeti držo, da se od takih primerov ne distancira z izgovorom, da gre zgolj za posamične primere in ne dejansko za sistemski problem," navajajo v Komisiji za preprečevanje korupcije.

Dejstvo, da je bilo v zadnjih mesecih v Sloveniji zaključenih nekaj kazenskih postopkov na podlagi utemeljenega suma storitve korupcijskih kaznivih dejanj, ki naj bi jih storili posamezniki iz vrst državnega tožilstva, odvetnikov in sodstva, po mnenju komisije dokazuje, da so organi odkrivanja in pregona sposobni in pripravljeni raziskati sume korupcije tudi v pravosodju in z njim povezanih organov.

Po drugi strani pa takšni dogodki postavljajo visoka pričakovanja do vzpostavitve samoregulativnih ukrepov v pravosodju in odvetništvu, da pristojne institucije priznajo obstoj problema in se aktivno vključijo v njegovo reševanje, med drugim tudi z vzpostavitvijo načrtov integritete, so še zapisali na komisiji za preprečevanje korupcije.

Celjski okrožni sodnik Milko Škoberne, ki ga policija preiskuje zaradi sumov jemanja podkupnin, je bil pridržan med današnjo obsežno kriminalistično akcijo, ki se je na Celjskem pričela ob 7. uri. Škobrne je že na zaslišanju v Ljubljani, saj se je celjsko sodišče izločilo iz zadeve.