c S

Ministrstvo za dogovor glede načina dela pri zakonu o delovnih razmerjih

26.01.2011 13:55 Ljubljana, 26. januarja (STA) - Današnji bojkot sestanka delovne skupine za pripravo sprememb zakona o delovnih razmerjih in vzpostavitev odpravninskega sklada s strani delodajalcev in sindikatov je ministrstvo za delo presenetil. Kot so sporočili z ministrstva, se bodo v naslednjih dneh skušali dogovoriti o načinu dela za pripravo omenjenih sprememb.

Strokovni delovni skupini za pripravo sprememb zakona o delovnih razmerjih in vzpostavitev odpravninskega sklada danes zaradi bojkota delodajalcev in delojemalcev nista nadaljevali dela.

Odločitev socialnih partnerjev je ministrstvo presenetila, saj so 17. novembra lani na vrhu Ekonomsko socialnega sveta sklenili dogovor o načinu dela v delovnih skupinah, ki ga je ministrstvo spoštovalo.

Skupini bi morali nadaljevati z delom v skladu z podrobnejšim dogovorom o načinu dela, sprejetim na prvem sestanku delovnih skupin 12. januarja, s katerim so se strinjali tudi delojemalci, in skladno s pozivom ministrstva predstavnikom delodajalcev k dogovoru o nadaljevanju dela.

"Ministrstvo bo glede na zastoj socialnega dialoga s strani socialnih partnerjev v prihodnjih dneh skušalo doseči nov dogovor o načinu dela na spremembah zakona o delovnih razmerjih in za vzpostavitev odpravninskega sklada," pravijo.

Dodajajo, da so spremembe zakona o delovnih razmerjih, npr. glede slamnatih podjetij, in vzpostavitev sklada za odpravnine nujne in po mnenju ministrstva v interesu tako delojemalcev kot delodajalcev. "Pri reševanju teh vprašanj zato ministrstvo skladno s socialnim dialogom pričakuje tudi ustrezno podporo in sodelovanje s strani delodajalcev in delojemalcev," so zapisali.

Ministrstvo pravi, da si bo še naprej "z vsemi močmi prizadevalo za pospešen dialog in usklajevanje različnih pogledov, tako da bi lahko vlada oba zakona, usklajena s socialnimi partnerji, v najkrajšem možnem času poslala v DZ".

Delodajalske organizacije, ki se niso udeležile že prvega sestanka 12. januarja, so sodelovanje v delovnih skupinah zavrnile, saj ministrstvo ni pripravilo konkretnih zakonskih predlogov, o katerih bi se na delovnih skupinah usklajevali.

Sindikalne organizacije menijo, da ni pogojev za socialni dialog, dokler ni konkretnih predlogov ministrstva in dokler na usklajevanjih ne sodelujejo vsi socialni partnerji.