c S

Za referendum o malem delu že zbrali 40.000 podpisov

20.01.2011 07:26 Ljubljana, 19. januarja (STA) - Gibanje za dostojno delo in socialno družbo je skupaj z Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije, študentskimi in drugimi organizacijami zbralo preko 40.000 potrebnih podpisov za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o malem delu. Minister za delo Ivan Svetlik ni dvomil, da bo zbranih dovolj podpisov za razpis referenduma.

Kljub temu, da je zbranih že preko 40.000 podpisov za razpis referenduma, so iz Gibanja za dostojno delo in socialno družbo sporočili, da bodo z zbiranjem podpisov nadaljevali vse do 6. februarja.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je po koncu današnje seje Sveta za študentska vprašanja dejal, da ni dvomil, da bo zbranih potrebnih 40.000 podpisov za razpis zakonodajnega referenduma o malem delu. Poudaril je, da se je "sposobnost zbiranja podpisov v Sloveniji že večkrat dokazala".

"Od tu naprej je samo vprašanje, kdo bo v nadaljevanju dovolj prepričljivo lahko svoje argumente predstavil javnosti in volivcem, ki bodo odločali na referendumu," je še dodal Svetlik.

Podmladek NSi, Mlada Slovenija, je pozdravil odločitev državljanov, ki so podprli referendum o zakonu o malem delu. V Mladi Sloveniji so prepričani, da zakon o malem delu škoduje mladim ter jim jemlje pravico do normalnega in kakovostnega življenja. Mlada Slovenija, ki se je dejavno vključila v zbiranje referendumskih podpisov, se bo dejavno vključila tudi v referendumsko kampanjo, so še napovedali.

Za uveljavitev zakona o malem delu se zavzema tudi Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), je po današnjem srečanju z ministrom Svetlikom poudaril predsednik GZS Stojan Binder. Na GZS se bodo aktivno vključili v referendumsko kampanjo, tako da bodo organizirali okrogle mize, na katerih bodo člane seznanili s svojimi stališči, je dodal Binder.

Poslanci so zakonu o malem delu potrdili 16. novembra lani, predsednik DZ Pavel Gantar je 35-dnevni rok za zbiranje podpisov za referendum, od 3. januarja do 6. februarja, razpisal 24. novembra minulo leto.

Poslanci so zakon o malem delu, ki je med študenti in sindikati vzdignil precej prahu ter maja lani prestal tudi študentske proteste, po dolgih pogajanjih v parlamentarni proceduri prvič sprejeli 26. oktobra lani. Zakonu je poleg opozicije nasprotoval tudi del koalicije, zato je bila usoda malega dela do konca negotova. Izstopali so poslanci Zares ter nekaj poslancev SD, ki so bili proti tudi pri drugem glasovanju.

Na zakon je namreč DS izglasoval veto, zato je bila za njegovo vnovično potrditev potrebna absolutna večina. Študentska organizacija Slovenije in zveza svobodnih sindikatov sta podpise za začetek postopka za razpis referenduma o zakonu o malem delu vložila že 2. novembra, po prvi potrditvi zakona v DZ. Opozarjajo namreč, da bo malo delo le še pospešilo trend negotovih oblik zaposlovanja.