c S

Odbor za finance za spremembe zakona o odškodnini žrtvam vojnega nasilja

20.01.2011 07:17 Ljubljana, 19. januarja (STA) - Parlamentarni odbor za finance in monetarno politiko je danes podprl predlog novele zakona o plačilu odškodnine žrtvam vojnega in povojnega nasilja in predlog dopolnitve zakona o Slovenskem odškodninskem skladu. Vlada ju je pripravila zaradi ugotovitev računskega sodišča.

Računsko sodišče je izvedlo revizijo smotrnosti poslovanja vlade pri neodplačnem prenosu, nakupu in prodaji kapitalske naložbe v delež družbe Splošna plovba Portorož v obdobju od 1. januarja 2005 do 31. decembra 2008. V revizijskem poročilu je ministrstvu za finance naložilo, da mora v odzivnem poročilu predložiti dokazila o pripravi predloga oziroma dopolnitev zakona o Slovenskem odškodninskem skladu z natančno opredelitvijo razmerja med državo in Slovensko odškodninsko družbo (Sod).

Predlog novele zakona o plačilu odškodnine žrtvam vojnega in povojnega nasilja tako med drugim ureja financiranje obveznosti iz zakona za naprej ter predvideva plačilo za opravljene administrativne in tehnične posle, ki jih v imenu in za račun Republike Slovenije opravlja Sod.

Andrej Vizjak (SDS) je v razpravi menil, da gre za "plačilo za politične obljube". "Finančnih posledic je zdaj za 150 milijonov evrov," je opozoril. Poleg tega se je spraševal, ali je možno sprejemati zakon, ki nima podlage v proračunu. Po njegovih besedah določeni zakonski predlogi v preteklosti niso prišli niti v obravnavo, ker v proračunu ni bilo zagotovljenih potrebnih sredstev.

Predsednik odbora Bogdan Čepič (SD) je pojasnil, da bo vlada, ko bo predlog sprejet, odprla proračunsko postavko, do takrat pa bo možno sredstva zagotoviti iz proračunskih rezervacij.

Brez razprave so potrdili še predlog dopolnitve zakona o Slovenskem odškodninskem skladu, ki je povezan s predlogom novele zakona o plačilu odškodnine žrtvam vojnega in povojnega nasilja.

Odbor je v nadaljevanju za obravnavo na plenarnem zasedanju DZ pripravil predlog zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka. Nadomestil bo staro metodologijo ugotavljanja katastrskega dohodka s sodobnim sistemom, da bi bil katastrski dohodek ocenjen čim bolj realno, je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar.

S predlogom se uvaja digitalizacija ugotavljanja katastrskega dohodka. Želijo pa tudi vzpostaviti službo za ugotavljanje tega dohodka, je povedala.

Po opozorilu Rada Likarja (SDS) obstaja nevarnost, da pride do napak v odmerah, kot je prišlo do napak pri vrednotenju nepremičnin.

Predsednik odbora Čepič pa je poudaril, da želijo priti do realnega vrednotenja katastrskega dohodka. Problem pa vidi v elementih za vrednotenje. "Ti niso bili dovolj kakovostno postavljeni," je ocenil.

Odbor je k vsem členom sprejel dopolnila, pripravljena zlasti na podlagi pripomb zakonodajno-pravne službe, tako da vsi členi ostajajo odprti.

Člani odbora so na seji potrdili tudi predlog novele zakona o carinski službi, ki odpravlja neenakopraven položaj delavcev carinske službe pri vprašanju prispevne stopnje za obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje, ter predlog novele zakona o plačilnih storitvah in sistemih, ki jo je treba sprejeti zaradi uskladitve z evropsko direktivo o opravljanju dejavnosti ter nadzoru skrbnega in varnega poslovanja institucij za izdajo elektronskega denarja.