c S

Za referendum o malem delu zbranih že več kot 20.000 podpisov

12.01.2011 12:59 Ljubljana, 12. januarja (STA) - Gibanje za dostojno delo in socialno družbo in Zveza svobodnih sindikatov Slovenije sta doslej, v manj kot 10 dneh, zbrala že več kot 20.000 podpisov za referendum glede zakona o malem delu. Zbiranje podpisov poteka nad pričakovanji, je za STA ocenil vodja gibanja Marko Funkl. Obenem še vedno zbirajo tudi podpise za referendum o pokojninski reformi.

Funkl verjame, da bodo z aktivnostmi za referendum blizu uspeha oziroma zadanega cilja v zelo kratkem času.

Pobudnik zbiranja podpisov za referendum o zakonu o malem delu je Študentska organizacija Slovenije. Pri referendumskih aktivnostih so se jim že v začetku pridružili sindikati, Dijaška organizacija Slovenije in študentske organizacije ter nekateri politični podmladki.

Nasprotniki malega dela so se združili v gibanje za dostojno delo in socialno družbo, ki koordinira referendumske aktivnosti. Za zahtevo za razpis referenduma morajo v določenem roku, do 6. februarja, zbrati 40.000 podpisov. Funkl verjame, da jih bodo. Na terenu po njegovih besedah pomoč pri zbiranju podpisov nudi okoli od 100 do 150 ljudi, največ jih je pred upravnimi enotami v večjih mestih.

Vzporedno zbirajo tudi podpise za referendum o pokojninski reformi. DZ je sicer v torek odločil, da bo ustavno sodišče povprašal, ali bi z odložitvijo uveljavitve novega pokojninskega zakona oziroma zaradi njegove zavrnitve na referendumu lahko nastale protiustavne posledice. Predsednik DZ Pavel Gantar je večkrat pojasnil, da se zbiranje podpisov v tem primeru prekine.

Iz Zveze svobodnih sindikatov pa so danes sporočili, da z zbiranjem podpisov za razpis referenduma o pokojninskem zakonu nadaljujejo. Državljane, ki bi radi prispevali svoj podpis, so pozvali, da to na upravnih enotah in njihovih izpostavah tudi storijo. Nekateri mediji so namreč napačno informirali javnost, da je zbiranje podpisov za referendum prekinjeno, so še opozorili sindikati.

Neuradno namreč upravne enote o prekinitvi zbiranja podpisov še niso obveščene. Odgovor in pojasnila ministrstva za javno upravo in kabineta predsednika državnega zbora STA še pričakuje.