c S

V javni razpravi predlog zakona o socialnovarstveni dejavnosti

22.12.2010 11:41 Ljubljana, 22. decembra (STA) - V javno razpravo je bil poslan predlog zakona o socialnovarstveni dejavnosti, ki med drugim prinaša nove socialnovarstvene storitve, reorganizacijo centrov za socialno delo oz. nove izpostave ter večjo avtonomijo socialnovarstvenih zavodov. Ministrstvo za delo želi te storitve bolj približati uporabnikom, je danes pojasnil minister Ivan Svetlik.

Osnovni namen zakona je oblikovati takšen sistem socialnovarstvene dejavnosti, ki bo zagotovil boljši dostop in učinkovito ter kakovostno izvajanje različnih oblik pomoči posameznikom, družinam in ranljivim skupinam, je na novinarski konferenci na vladi ob predstavitvi zakona dejal Svetlik.

Pomembna novost, ki jo prinaša zakon, bo reorganizacija centrov za socialno delo oz. njihova krepitev v smislu približevanja storitev posamezniku, ki se znajde v stiski. To namerava predlagatelj doseči z ustanovitvijo novih izpostav centrov, ob čemer pa ne bodo več vsi centri za socialno delo opravljali vseh storitev kot doslej. Nekateri bodo specializirani, opravljali bodo zahtevnejše naloge, kot je denimo dodelitev otrok v rejništvo.

Zakon prinaša tudi večjo avtonomijo socialnovarstvenim zavodom, ki bodo med drugim lahko širili nabor svojih storitev, torej poleg zagotavljanja institucionalnega varstva. Toda to zavodom prinaša tudi večjo odgovornost pri zagotavljanju kakovosti storitev, opozarja direktor direktorata za socialo na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Davor Dominkuš.

Večji bo tudi nadzor nad izvajanjem socialnovarstvenih dejavnosti. Tu namesto sedaj različnih regulativnih oz. nadzornih institucij ministrstvo predvideva ustanovitev agencije za kakovost socialnovarstvene dejavnosti. Agencija bo izvajala nadzor nad kakovostjo storitev, skrbela za pripravo, razvoj standardov na tem področju in podobno. Tako bo manj nadzora s strani države, čeprav bo ta še vedno določala denimo okvir cene storitev. Dopustili pa bodo, pravi Dominkuš, da se struktura cen bolj prilagaja strokovnemu konceptu izvajalca.

Po besedah direktorja diektorata bodo vzpostavili fleksibilen sistem socialnovarstvenih storitev, z željo hitrega odzivanja na potrebe posameznikov in spremembe v družbi. Gre zlasti za prilagajanje na demografske in ekonomske spremembe.

Nekatere socialne storitev se bodo tako le razširile, hkrati pa zakon zagotavlja podlago za nove storitve. Novost bo načrtovanje in organiziranje pomoči ter dolgotrajna oskrba. Svetovanje s pomočjo bo nadomestilo storitev osebne pomoči, socialna oskrba na domu pa bo nadomestila zdajšnjo pomoč družini na domu.

Manj bo storitev, ki se bodo izvajale v ustanovah, storitve se bodo premaknile v domače okolje, na dom uporabnika. Center za socialno delo bo te storitev koordiniral, je še pojasnil Dominkuš.

Zakon bo v javni razpravi cel januar in še del februarja, v veljavo pa bi lahko stopil predvidoma v začetku leta 2012. Njegovi finančni učinki bodo nevtralni, je pojasnil minister.