c S

Odbor DZ za avtentično razlago insolvenčnega zakona

21.12.2010 15:21 Ljubljana, 21. decembra (STA) - Odbor DZ za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje je danes soglasno odločil, da je treba sprejeti avtentično razlago dela zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju, po kateri bi se neizplačane odpravnine delavcem, odpuščenim pred prisilno poravnavo, štele kot prednostne terjatve.

Odbor je tako sprejel predlog za sprejem avtentične razlage 3. točke prvega odstavka 21. člena zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju (ZFPIPP), ki ga je vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Alojzijem Potočnikom (Zares), in DZ predlaga sprejem avtentične razlage.

Ta del zakona, ki določa, da se za prednostne terjatve štejejo neizplačane odpravnine za prenehanje delovnega razmerja pred začetkom stečajnega postopka, bi bilo treba po predlogu razlage razumeti tako, da se za prednostne terjatve v postopku prisilne poravnave štejejo tudi neizplačane odpravnine za prenehanje delovnega razmerja, ki so nastale pred začetkom postopka prisilne poravnave.

Za sprejetje avtentične razlage so si prizadevali predvsem nekdanji delavci Merkurja in Mersteela, ki so dobili odpoved pred začetkom prisilne poravnave in katerih neizplačane odpravnine prisilna upravitelja nista priznala za prednostne terjatve.