c S

DZ potrdil novo prometno zakonodajo

21.12.2010 08:10 Ljubljana, 20. decembra (STA) - Poslanke in poslanci so sprejeli še preostale zakone iz svežnja prometne zakonodaje, zakon o pravilih cestnega prometa, zakon o cestah in zakon o voznikih. Skupaj z zakonom o motornih vozilih, ki ga je DZ sprejel minuli teden, bodo odslej urejali varnost v cestnem prometu.

Zakon o cestah je podprlo 69 poslancev, proti ni glasoval nihče. Zakon o pravilih cestnega prometa so sprejeli s 55 glasovi za in sedmimi proti, zakon o voznikih pa z 52 glasovi za in nič proti.

Zakon o pravilih cestnega prometa predvideva zlasti strožje sankcioniranje voznikov, ki jih policija zaloti pri prekrških, ki so neposredno povezani s hujšimi posledicami prometnih nesreč. Na drugi strani bodo znižane globe za prekrške, ki ne vplivajo bistveno na varnost cestnega prometa.

Spremenjen bo tudi režim pridržanja voznikov. Pogoji za pridržanje pri različnih kategorijah voznikov bodo odslej izenačeni, policist pa se bo lahko tudi odločil, da v določenih primerih pridržanja ne odredi.

Zakon o voznikih pa za kršitelje, ki jim je bil izrečen ukrep prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja, določa obvezno udeležbo na kontrolnem zdravstvenem pregledu in programu dodatnega usposabljanja za varno vožnjo oz. udeležbo na rehabilitacijskih programih.

Prav tako je posebna pozornost namenjena dvigu standardov usposabljanja vseh, ki sodelujejo pri usposabljanju kandidatov za voznike.

Z danes sprejetim dopolnilom so poslanci določili, da vsebine prometne vzgoje za varno udeležbo v cestnem prometu izvaja civilna družba in organizacije, ki se ukvarjajo s preventivnimi dejavnostmi za področje varnosti cestnega prometa, zlasti v sodelovanju z javnimi vzgojno-izobraževalnimi zavodi.

Zakon o cestah pa nadomešča veljavni zakon o javnih cestah in vnaša nekatere posodobitve. Poslanci so v drugem branju sprejeli dopolnilo, ki predvideva prepoved postavljanja elektronskih prikazovalnikov ob državnih cestah. Danes pa so še sklenili, da je treba elektronske prikazovalnike odstraniti v šestih mesecih po uveljavitvi zakona.

Omenjeni zakoni bodo začeli veljati 1. aprila prihodnje leto, uporabljati pa 1. julija 2011.