c S

DZ krepi svojo vlogo v odnosu do vlade v zadevah EU

21.12.2010 08:02 Ljubljana, 20. decembra (STA) - Državni zbor je pričakovano sprejel dopolnitev zakona o sodelovanju med DZ in vlado v zadevah EU ter z njo povezane spremembe poslovnika DZ. Parlament z danes sprejetimi novostmi v skladu z lizbonsko pogodbo dobiva večja pooblastila, zlasti glede možnosti, da v primeru naknadne ugotovitve kršitve načela subsidiarnosti sproži tožbe pred sodišči EU.

Podpora omenjenim spremembam je bila pričakovana, saj jih je pripravila delovna skupina, v kateri so sodelovali poslanci iz vrst SD, SDS, Zares, LDS, DeSUS in SLS, podporo pa so jim v petkovi obravnavi v DZ napovedali tudi v poslanskih skupinah nepovezanih poslancev in SNS.

Dopolnjen zakon o sodelovanju med DZ in vlado glede morebitne odločitve za tožbo zaradi kršitve načela subsidiarnosti pa določa tudi, da v primeru različnih interesov med vlado in DZ velja sklep, ki ga sprejme parlament. Za zakon je glasovalo 76 poslancev, nihče ni bil proti.

Spremembe poslovnika med drugim predvidevajo obvezno vključenost matičnih delovnih teles v obravnavo zadev EU, ki so že v zakonodajnem postopku na ravni EU, vključujejo pa tudi vprašanji pobud evropskega sveta in pobud za pristop k EU. Za spremembo poslovnika DZ je za glasovalo 79 poslancev, nihče ni bil proti.

Za sprejetje obeh dokumentov je bila sicer potrebna dvotretjinska večina glasov navzočih poslancev.