c S

Poslanci podprli mnenje vlade o spreminjanju lizbonske pogodbe

16.12.2010 07:47 Ljubljana, 15. decembra (STA) - Poslanci so na današnji izredni seji DZ soglasno podprli pozitivno mnenje vlade o manjši spremembi lizbonske pogodbe, potrebni za vzpostavitev stalnega mehanizma za stabilnost evra. Kot je po koncu seje, ki je potekala za zaprtimi vrati, dejal predsednik DZ Pavel Gantar, razprava ni bila niti burna niti vsebinsko bogata.

Gantar je zavrnil govorice, da so ta del seje DZ zaprli za javnost zaradi resnosti položaja, v katerem se je znašel evro. Kot je pojasnil, je bil del seje zaprt za javnost zaradi birokratskih procedur, saj ima gradivo oznako interno.

Ob tem Gantar pravi, da je prav napoved in verjetno veliko soglasje držav članic območja evra, da se bo razmeroma hitro vzpostavil stalni finančni mehanizem za zaščito evra, okrepila skupno evropsko valuto.

Sicer pa predsednik DZ meni, da danes ni bilo nobenega vsebinskega razloga, da bi bila seja zaprta. Takšnega mnenja so bile tudi vse poslanske skupine, tako koalicijske in opozicijske, je dejal.

Dogovor o osnutku sprememb lizbonske pogodbe, potrebnih za vzpostavitev stalnega mehanizma za zagotavljanje stabilnosti evra, bodo voditelji članic Evropske unije, med njimi premier Borut Pahor, iskali v četrtek in petek v Bruslju. Gantar pričakuje tudi, da bo evro po tokratnem vrhu EU še bolj okrepljen.

Na srečanju je namreč treba doseči dogovor o osnutku spremembe pogodbe, da bodo lahko čim prej sproženi postopki na evropski in nacionalnih ravneh, tako da bodo spremembe lahko uveljavljene s 1. januarjem 2013, je pred vrhom pojasnil stalni predsednik EU Herman Van Rompuy.

Ob potrditvi osnutka sprememb pogodbe bo vrh unije predvidoma podelil mandat finančnim ministrom unije za podrobnejšo opredelitev stalnega mehanizma. Poleg tega gre osnutek sprememb pogodbe po vrhu v Evropski parlament, Evropsko centralno banko in na Evropsko komisijo.