c S

Banka Slovenije še čaka na magnetogram Žugljevega pričanja

16.12.2010 07:34 Ljubljana, 15. decembra (STA) - Banka Slovenije še ni prejela magnetograma pričanja direktorja Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) Damjana Žuglja pred preiskovalno komisijo DZ za sporne managerske prevzeme. Centralna banka bo po zagotovilih predsednika komisije Lojzeta Posedela magnetogram dobila, a se morajo o njem najprej izjasniti zaslišane priče.

Da na magnetogram seje preiskovalne komisije za sporne managerske prevzeme, na kateri so člani komisije poleg Žuglja zaslišali še Marijana Kocbeka, Rada Bohinca in Dušana Pšeničnika, še čakajo, so za STA danes povedali v Banki Slovenije.

Posedel (Zares) pa je za STA pojasnil, da je komisija Banko Slovenije z dopisom že seznanila s postopkom pridobitve magnetograma, o katerem se morajo najprej izjasniti zaslišane priče. Ko bo preiskovalna komisija pridobila stališča četverice nazadnje zaslišanih pred komisijo o magnetogramu, ga bo posredovala tudi Banki Slovenije.

Centralna banka je državni zbor za magnetogram zaprosila prejšnji teden, dan po pričanju direktorja ATVP pred preiskovalno komisijo za sporne managerske prevzeme. Po prejemu in proučitvi magnetograma seje preiskovalne komisije za vprašanja managerskih prevzemov se bo Banka Slovenije odločila, kako se bo odzvala na Žugljevo pričanje.

Žugelj je namreč v svojem pričanju pred komisijo krivdo za sporne prevzeme poleg ATVP, ki je bila po njegovih besedah v preteklosti premalo drzna in je vodila premalo postopkov, pripisal predvsem Banki Slovenije, ki da ni opravila svoje nadzorne naloge. Centralna banka ima na voljo mehanizem kapitalske ustreznosti in bi lahko v primeru spornih managerskih prevzemov upravo posamezne banke, ki je kreditirala prevzemnika, klicala na zagovor. Če za posojila ne bi bilo kritja, bi lahko zahtevala dvig kapitalske ustreznosti banke.

Po Žugljevem pričanju se je preiskovalna komisija odločila zaslišati tudi guvernerja banke Slovenije Marka Kranjca, ki ta položaj zaseda od leta 2008. Seja, na kateri bo pričal Kranjec, sicer še ni sklicana.