c S

Društvo za pravno državo z novo akcijo proti Elektru Maribor

16.12.2010 07:30 Ljubljana, 15. decembra (STA) - Društvo za pravno državo je sprožilo novo akcijo - tokrat proti Elektru Maribor, ki se je konec novembra odločil, da bo za gospodinjske odjemalce uvedel vodenje računa in odjemalcem to tudi obračunal. Za to ni nobene pravne podlage, kar kaže, da se je Elektro Maribor znova postavil nad zakon, je prepričan predsednik društva Rado Pezdir.

Elektro Maribor je na svoji spletni strani 30. novembra objavil obvestilo, da bo za gospodinjske odjemalce 3. januarja prihodnje leto uvedel vodenje računa v višini 0,828 evra skupaj z DDV za posamezni račun. Elektro Maribor ima po podatkih društva 189.000 odjemalcev, kar pomeni, da bo odjemalce na mesec oškodoval za 156.492 evrov, na leto za skoraj 1,88 milijona evrov, v petih letih pa za 9,39 milijona evrov, so izračunali v društvu.

Društvo za pravno državo je zato v petek sprožilo novo akcijo, ki je po besedah Pezdirja neposredno nadaljevanje prve akcije, ki so jo zaradi usklajene podražitve električne energije letos poleti sprožili proti Elektru Primorska, Elektru Maribor, Elektru Ljubljana, Elektru Gorenjska in Elektru Celje. "Očitno je, da elektro kartel ni mrtev in brca naprej," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani opozoril Pezdir.

Društvo tudi v tej akciji sodeluje z odvetniško pisarno Francija Matoza. Ta je ob tem opozoril, da v splošnih pogojih poslovanja Elektra Maribor ni nobene določbe, ki bi distributerju dovolila uvedbo vodenja računa. Elektro Maribor bi moral v skladu z zakonodajo vsakega odjemalca pisno obvestiti o spremembi cene ter mu ponuditi možnost, da odstopi od pogodbe z elektrodistributerjem, česar ni storil, je opozoril Matoz.

Njegova odvetniška pisarna je o tem zato že obvestila urad za varstvo konkurence, tržni inšpektorat in Banko Slovenije, od katerih zahteva takojšnje ukrepanje zoper odgovorne osebe. Matoz je ob tem opozoril, da lahko račun vodijo le finančne institucije, poleg tega pa je sporno tudi samo obračunavanje stroškov za izdajo računa. Slednje bi bilo dovoljeno le v primeru, če bi odjemalec poleg rednih mesečnih obračunov zahteval kakšen dodatni izračun, je dejal Matoz.

V društvu so se tokrat odločili, da bodo v akcijo stopili preventivno, torej še pred dejansko uvedbo vodenja računa. Od pristojnih organov pričakujejo, da bodo ukrepali pravočasno, če se to ne bo zgodilo, pa napovedujejo stopnjevanje pritiska. Ena takšnih možnosti bi bil poziv odjemalcem, da zapustijo Elektro Maribor, je dejal Pezdir, ki je prepričan, da želi mariborski distributer tako pridobiti stroške, ki jih je zaradi preplačane električne energije vrnil odjemalcem.

"Njihova parazitska mentaliteta se nadaljuje," je dejal Pezdir. "Nam se zdi bistveno, da dosežemo, da se začne zakon znova spoštovati, da ti poslovni bebci končno ugotovijo, da se v tej državi posluje po zakonih in regulativah, ne pa z goljufijo, in hočemo preprečiti tipično obnašanje elektro kartela, ko eno od podjetij naredi nekaj, ostali vidijo, da je to uspelo in temu sledijo", je dodal.