c S

Ustavno sodišče bo odločitev glede Ankarana in Mirne razglasilo v ponedeljek

01.12.2010 11:41 Ljubljana, 01. decembra (STA) - Ustavno sodišče bo svojo odločitev glede pobude za oceno ustavnosti zakona o ustanovitvi občin ter določitvi njihovih območij, ki je povezana s krajevnima skupnostima Ankaran in Mirna, ustno razglasilo v ponedeljek. Ustna razglasitev je javna, so sporočili s sodišča.

Ustavno sodišče je pobudo za presojo ustavnosti zakona o ustanovitvi občin ter določitvi njihovih območij obravnavalo v petek. Pobudo so vložili pobudniki ustanovitve občin Ankaran in Mirna, potem ko državni zbor ni sprejel zakonov, s katerimi bi ustanovili omenjeni občini.

Ustavno sodišče je o pobudi v začetku novembra že pripravilo javno obravnavo, na kateri so soočili argumente tako zagovorniki kot nasprotniki občin Ankaran in Mirna.

Krajevni skupnosti Ankaran in Mirna ter drugi so pobudo za presojo ustavnosti vložili po tem, ko je DZ po izglasovanem vetu državnega sveta zavrnil zakon, s katerim bi ustanovili novi občini. Pozneje so vložili dva ločena zakona. Predlog zakona za ustanovitev občine Ankaran prav tako ni bil sprejet, predlog zakona za ustanovitev občine Mirna pa je še v zakonodajnem postopku.

Vlagatelji so ustavnemu sodišču tudi predlagali zadržanje izvajanja volitev v občinah Koper in Trebnje, dokler se dokončno ne opredeli, ali so bili postopki v zvezi z ustanavljanjem občin Ankaran in Mirna korektno izpeljani. Ustavno sodišče je pobudnikom pritrdilo in tako v začetku septembra zadržalo izvedbo lokalnih volitev v Kopru in Trebnjem.