c S

Za generalnega državnega tožilca kandidira Zvonko Fišer

01.12.2010 10:42 Ljubljana, 01. decembra (STA) - Na razpis za generalnega državnega tožilca, ki se je iztekel v ponedeljek, je do sedaj prispela ena kandidatura, in sicer se je prijavil vrhovni državni tožilec svetnik Zvonko Fišer, so sporočili z ministrstva za pravosodje. Ob tem dodajajo, da so pravočasne tudi tiste vloge, ki bodo morebiti še prispele po pošti in so bile oddane v ponedeljek.

Najverjetneje pa se bo za mesto prvega tožilca v državi potegoval le Fišer, sicer tudi nekdanji ustavni sodnik. Sedanja generalna državna tožilka Barbara Brezigar o vnovični kandidaturi ni želela govoriti, je pa pojasnila, da bo do konca svojega mandata funkcijo opravljala čim bolj resno in čim bolj odgovorno.

Generalnega državnega tožilca imenuje državni zbor na predlog vlade za dobo šestih let z možnostjo ponovnega imenovanja. Ob tem je minister za pravosodje Aleš Zalar omenil možnost, da bo vlada opravila zaslišanje oz. pogovor z vsemi kandidati, preden bo sprejela odločitev.

Zakon je glede pogojev, ki jih mora izpolnjevati kandidat za generalnega tožilca, zelo skop, saj kandidatu ni treba predložiti niti programa vodenja tožilstva, ampak samo življenjepis, je pojasnil Zalar. V tem postopku tudi ne sodeluje noben strokovni organ, tudi državnotožilski svet ne, pač pa le vlada in državni zbor.

Sedanja generalna državna tožilka Brezigarjeva je bila na ta položaj imenovana konec aprila 2005, mandat pa se ji bo iztekel 4. maja prihodnje leto. Takrat je razpis uspel šele v tretjem poskusu, Brezigarjeva pa je bila edina kandidatka.