c S

Tožilstvo prepričano, da jim v zadevi Satex ni mogoče očitati napake

30.11.2010 13:24 Ljubljana, 30. novembra (STA) - Tožilstvu ni mogoče očitati napake, saj je le ena od strank v postopku, je na nujni seji odbora DZ za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje, kjer so razpravljali o zadevi Satex, dejal višji državni tožilec Aleš Butala. Dodal je, da tako kratek tj. dveletni zastaralni rok pomeni zeleno luč obrambi za zavlačevanje postopka.

Butala je danes na parlamentarnem odboru, ki je o zadevi Satex razpravljal na zahtevo SLS, poudaril, da je tožilstvo večkrat zahtevalo odreditev pripora za obdolžene, kar je potrdil tudi vodja mariborskega okrožnega državnega tožilstva Drago Šketa.

Da bi lahko zoper obdolžene odredili pripor, je menila tudi predsednica mariborskega sodišča Alenka Zadravec, ki pa je hkrati opozorila, da sama ne more posegati v neodvisnost sodnikov pri sojenju. To tanko črto med razpravljanjem o odprtih kazenskih postopkih in poseganjem v ustavo je omenil tudi minister za pravosodje Aleš Zalar.

Zalar je sicer obžaloval vzrok, zaradi katerega je danes prišlo do razprave, hkrati pa pozdravil odločitev za sklic seje, saj meni, da je razprava o vzrokih za zastaranje kazenske zadeve lahko koristna. Poslancem je pojasnil, da je ministrstvo za pravosodje v zvezi s Satexom postalo pozorno v začetku oktobra letos. Takrat je mariborskemu višjemu sodišču predlagalo, da izvrši nadzor nad zadevami sodne uprave, in sicer v zvezi z ukrepi za učinkovito preprečevanje zastaranja kazenskih zadev.

Višje sodišče je v nadzoru ugotovilo, da je mariborsko okrožno sodišče od oktobra 2004, ko je njegovo vodenje prevzela Zadravčeva, sprejelo več ukrepov za preprečevanje zastaranja kazenskih zadev. Tako so na kazenski oddelek razporedili toliko sodnikov, da se kazenske zadeve obravnavajo brez zastojev, hkrati pa poskušali vse kazenske zadeve enakomerno razporediti. Po Zalarjevih besedah je to potrditev, da zastaranja niso povezana s kadrovskim primanjkljajem in neenakomerno obremenitvijo.

Nato je ministrstvo dobilo še poročilo mariborskega okrožnega sodišča, je razložil Zalar, prav v tem času pa je zadeva Satex bila tik pred zastaranjem. Zato so začasno predsednico vrhovnega sodišča Alenko Jelenc Puklavec zaprosili, da sprejme odločitev za ustrezen nadzor v pričakovanem zastaranju. Kot je dejal Zalar, so pričakovali, da se sodišče opredeli, ali so bili sprejeti ustrezni ukrepi, da do zastaranja ne pride. Po njegovih besedah je to edino pooblastilo, ki ga ministrstvo v odprtih kazenskih postopkih ima.

Jelenc Puklavčeva je odločila, naj pregled opravi eden od kazenskih sodnikov vrhovnega sodišča in naj pregleda, ali je bilo formalno procesno vodstvo po razveljaviti pravnomočne sodbe ustrezno in dovolj učinkovito. Hkrati je Jelenc Puklavčeva zahteval tudi opredelitev, ali je zakonski rok dveh let, ki ga ima sodišče na voljo v tako obsežni zadevi, kot je zadeva Satex, ustrezen.

Seja se bo nadaljevala prihodnjo sredo, ko bodo morda besedo dobili tudi poslanci - danes je namreč zmanjkalo časa. Le Franc Pukšič (SLS) je ponovil, da od ministrstva zahtevajo ukrepanje, morda tudi tako, da se "obdolženim zmanjša pravice, oškodovancem pa se jih poveča".