c S

Bruselj ustavil postopek proti Sloveniji zaradi spolne diskriminacije

25.11.2010 07:27 Bruselj, 24. novembra (STA) - Evropska komisija je zadovoljna z ukrepanjem Slovenije pri uveljavljanju evropskih predpisov, ki prepovedujejo spolno diskriminacijo, zato je ustavila postopek za ugotavljanje kršitev, ki ga je vodila proti državi, so danes sporočili v Bruslju. Gre za zakonodajo, ki zagotavlja enakovredno obravnavanje žensk in moških na delovnem mestu.

Evropska komisija je z ukrepanjem Slovenije zadovoljna na podlagi dodatnih pojasnil slovenskih oblasti glede pravic, ki jih imajo ženske na porodniškem dopustu.

Na podlagi teh informacij namreč komisija ugotavlja, da se lahko ženska v Sloveniji po koncu porodniškega dopusta vrne na delovno mesto pod pogoji, ki zanjo niso manj ugodni, prav tako pa ima pravico do vseh izboljšav delovnih pogojev, do katerih bi bila upravičena med svojo odsotnostjo.

Evropska zakonodaja na tem področju je namenjena uresničevanju načela enakega obravnavanja žensk in moških pri zaposlovanju in poklicnem delu. Uvaja podrobne opredelitve neposredne in posredne diskriminacije, nadlegovanja in spolnega nadlegovanja.

Poleg tega predpisuje ustanovitev enega ali več organov, zadolženih za spodbujanje, analizo, spremljanje in v podporo enakemu obravnavanju vseh oseb brez diskriminacije na področju spola.

Evropska komisija je danes sporočila, da je končala tudi postopke za ugotavljanje kršitev na tem področju proti Nemčiji, Latviji in Litvi.