c S

Masleša prevzel vodenje vrhovnega sodišča

25.11.2010 08:00 Ljubljana, 24. novembra (STA) - Vrhovni sodnik svetnik Branko Masleša je danes za šest let prevzel vodenje vrhovnega sodišča. Posle mu je predala začasna predsednica Alenka Jelenc Puklavec. Sodstvo premore velik človeški in strokovni potencial, je dejal Masleša in napovedal, da bo skušal v okviru sodne uprave ta sistem kar se da razviti, da bo sodstvo delovalo še učinkoviteje.

"Prizadevali si bom tudi za razvoj samozavesti pri sodnikih in krepitev njihove odgovornosti kot nosilcev sodne oblasti," je dejal Masleša. Prizadeval si bo za odprtje kanalov z drugima vejama oblasti, pri čemer mora vsaka veja oblasti po njegovem mnenju delovati v okviru svojih pristojnosti.

Sodstvo kot veja oblasti se po njegovih besedah še ni v celoti vzpostavilo, zato jih čaka tudi še ta naloga. V komunikaciji z drugima vejama oblasti Masleša pričakuje dostojen odnos, "ne pa tako ravnanje, kot smo ga zaznali pri nekaterih posameznikih, ki deluje tako, da ruši ugled in avtoriteto sodstva, kar pa zanesljivo ni dobro".

"Lahko rečem, da sem se znašel kot v nekakšni kafkovski zgodbi, ko mi nekateri ljudje iz samo njim znanih razlogov razlagajo dogodke, ki da so se mi zgodili, za katere pa ne vem. In mi razlagajo pravo na način, ki ga ne razumem," je pojasnil Masleša.

Prepričan je, da se bodo problemi pokazali, ko se bodo strasti pomirile. "Če je dobra volja, potem se da probleme reševati na dostojen način, ki ga v sodstvu poznamo," je dejal Masleša. Oblak dvoma, ki je nastal nad njegovo kandidaturo in posledično nad sodstvom, bo po njegovem mnenju hitro razpihnilo, zato verodostojnost njega kot predsednika in sodstva ne bo trpela.

Masleša še razmišlja, kako bo te stvari na verodostojen način v celoti demantiral. Kot je dejal, razmišlja tudi o civilni tožbi, vendar se o tem še ni odločil, ker mora učinkovanje te sodbe pretehtati z vidika ugleda vrhovnega sodišča, ustavnega sodišča oz. sodstva v celoti.

Jelenc Puklavčeva je ob predaji poslov dejala, da je Masleši predala vrhovno sodišče in sodstvo, ki sta po njeni oceni v dobri kondiciji in z dobrimi rezultati. "Potrebovalo pa bo še veliko nege vseh nas, veliko sonca in spretnega vrtnarja," je dejala začasna predsednica in Masleši zaželela vso srečo.

Novi predsednik vrhovnega sodišča se bo kljub temu, da so mu glavne naloge že znane, najprej podrobno seznanil z vsemi problemi. Pogovoril se bo z začasno predsednico in s sekretarjem vrhovnega sodišča Jankom Marinkom, potem pa se bo odločil, kako naprej.

Sodni svet bo pa Masleševih besedah na naslednji seji 2. decembra razpisal mesto podpredsednika vrhovnega sodišča. Glede na to, da je trenutno tudi predsednik Sodnega sveta, je napovedal, da bo s tega mesta odstopil, kako bo z njegovim članstvom v Sodnem svetu, pa bo še premislil.

Maslešo so na predlog pravosodnega ministra Aleša Zalarja v torek kljub ostremu nasprotovanju opozicije imenovali v DZ.