c S

Brezigarjeva tudi v drugem odgovoru Zalarju vztraja na zakonitosti vpogleda v spis

24.11.2010 11:21 Ljubljana, 24. novembra (STA) - Generalna državna tožilka Barbara Brezigar vztraja, da je bil vpogled v spis v zadevi Patria, ki ga je opravila vrhovna državna tožilka Sanja Javor Pajenk, zakonit. V odgovoru ministru za pravosodje Alešu Zalarju, ki so ga danes objavili na spletni strani tožilstva, priznava, da se je prvič zmotila pri opredelitvi pravne podlage za vpogled v spis.

Brezigarjeva v odgovoru Zalarju poudarja, da je vodja oddelka za državnotožilski strokovni nadzor pristojna za vpogled v državnotožilski spis, ko do nje pride glas - na primer vloga stranke, zaprosilo ministrstva za pravosodje, mediji in podobno -, ki utemeljuje zbiranje informacij za morebitno odločitev o odreditvi strokovnega nadzora.

Za odločitev generalnega državnega tožilca o odreditvi strokovnega nadzora nad delom v posamezni zadevi je praviloma treba predhodno vpogledati v spis ali/in od državnega tožilca zahtevati pojasnila oz. poročilo. V mnogih primerih se na ta način zadeva razjasni in do odreditve strokovnega nadzora niti ne pride, navaja Brezigarjeva.

Brezigarjeva sicer v odgovoru Zalarju navaja, da je Javor Pajenkova v okviru svojih pristojnosti vodje oddelka za državnotožilski strokovni nadzor opravila vpogled v del tožilskega spisa v zadevi Patria. Po vpogledu je pristojno državno tožilko Branko Zobec Hrastar "pisno zaprosila za dodatne podatke na podlagi 68. člena državnotožilskega reda (in ne, kot je bilo pomotoma navedeno, zakona o državnem tožilstvu), seveda v zvezi s 65. členom zakona o državnem tožilstvu".

"Vodja oddelka za državnotožilski strokovni nadzor je svoje ugotovitve in postopanje zabeležila v zbranem gradivu spisa tega oddelka. Tako sem bila tudi seznanjena z opravljenim vpogledom v spis," je še pojasnila Brezigarjeva.

Pravosodni minister Aleš Zalar je za današnje Delo glede odgovora Brezigarjeve dejal, da "ponovno potrjuje dejstvo, ki se je izkazalo že ob izrednem pravosodnem nadzoru nad delom Okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani, da si vrh tožilstva obstoječi zakon o državnem tožilstvu in državnotožilski red v delu, ki se nanašata na nadzorstvene pristojnosti vodij do tožilcev, ki obravnavajo konkretne zadeve, razlaga v škodo samostojnosti tožilca".

Zobec Hrastarjeva je 10. avgusta letos, štiri dni po tem, ko je na Okrajno sodišče v Ljubljani poslala obtožni predlog proti Jožetu Zagožnu, Ivanu Črnkoviču, Walterju Wolfu, Tonetu Krkoviču in Janezu Janši, na omenjeno sodišče poslala popravek pisnih napak v predlogu in prekvalifikacijo kaznivega dejanja poskusa v sostorilstvo kaznivega dejanja prejemanja daril za nezakonito posredovanje.