c S

DZ sprejel noveli zakonov o dohodnini in o davčnem postopku

24.11.2010 08:00 Ljubljana, 23. novembra (STA) - DZ je sprejel novelo zakona o dohodnini, s katero se spreminja obdavčitev kmetijskih subvencij, posega pa še na področje velikih kmetij, pokojninskih rent, športnikov in nastopajočih iz tujine ter zaposlenih v institucijah EU. Posledično je noveliral tudi zakon o davčnem postopku.

Z novelo zakona o dohodnini se ponovno uvaja obdavčitev dohodkov iz naslova ukrepov kmetijske politike na način, kot je že veljal v letih 2005 in 2006: namreč na podlagi dejansko prejetih in ne več na podlagi povprečnih zneskov subvencij.

S tem bodo ti prihodki obdavčeni bolj pravično, je zagotovila državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar. Nihče namreč ne bo obdavčen od prejemka, ki ga ni prejel. DZ je novelo zakona sprejel z 42 glasovi za in 28 proti.

Nasprotovanje zakonu so izražali poslanci SDS in SLS. "Ne želimo sodelovati pri povečevanju davčnih in administrativnih bremen slovenskih kmetov," je pojasnil Rado Likar (SDS). Ob tem se je vprašal, ali ministrstvo za kmetijstvo sploh še zasleduje cilj, pridelati čim več kakovostne hrane doma.

Novela zakona o dohodnini bo veljala že za leto 2010. Zavezanci, katerih dohodki iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti so nižji od povprečja, bodo tako že za prejete dohodke v tem letu deležni ugodnejše davčne obravnave. "Dosedanja ureditev je bila za majhnega kmeta krivična," se je strinjal Borut Sajovic (LDS).

Za tiste zavezance, ki prejemajo višje subvencije od povprečja - in teh je večina - pa se bo davčna osnova zvišala, zato novela zakona za leti 2011 in 2012 določa prehodno obdobje, v katerem se v davčno osnovo všteva le 50 odstotkov dejansko izplačanih obdavčljivih subvencij. Za subvencije, ki so bile izplačane letos, je določena posebna prehodna ureditev, ki bo omogočila, da nihče ne bo obdavčen bolj kot doslej.

Hkrati novela zakona za večje kmetije določa, da z letom 2013 preidejo na ugotavljanje davčne osnove za namene dohodnine na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov oz. dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov. Ta meja je določena pri 7500 evrih skupnih letnih dohodkov članov kmečkega gospodinjstva iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti.

Predlog poslanskih skupin SDS in SLS, da bi mejo za obvezno vodenje knjig zvišali na 15.000 evrov letno, ni dobil zadostne podpore. Da bodo lahko plačale knjigovodske storitve, bo morala vsaka kmetija prodati šest bikov, se je za zvišanje meje zavzel Franc Bogovič (SLS). Kot je izračunal, meja 7500 evrov letno pomeni, da bo moralo knjigovodstvo voditi 3100 kmetij.

Novelirani zakon prinaša spremembe tudi pri obdavčitvi pokojninskih rent ter dohodkov nastopajočih izvajalcev in športnikov iz tujine. Pokojninske rente, izplačane na podlagi prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja v skladu z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, bodo deležne 50-odstotne olajšave, s čimer želi vlada spodbujati rentno prejemanje teh pokojnin. Tuji izvajalci in športniki pa se bodo izenačili z domačimi, s tem ko se jim bo dohodnina po novem obračunala ob upoštevanju dejanskih stroškov in ne več normiranih.

V okviru parlamentarnega postopka so v prenovljeni zakon o dohodnini vključili še predlog poslanske skupine SDS za noveliranje v delu, ki se nanaša na obdavčitev Slovencev, zaposlenih v institucijah ter drugih organih EU.

Akontacije davka na kmetijske subvencije bo po novem obračunavala Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja RS, določa prav tako danes sprejeta novela zakona o davčnem postopku. Ta uvaja tudi strožjo disciplino pri obročnem plačevanju davkov, zvišuje obresti pri obročnem plačevanju davkov ter zaostruje in poenostavlja davčno izvršbo.

Z novelo zakona o davčnem postopku se bo poleg tega nastopajočemu izvajalcu ali športniku iz tujine omogočilo, da bo pri ugotavljanju davčne osnove namesto normiranih stroškov uveljavljal določene dejanske stroške. Podprlo jo je 50 navzočih na seji, 37 pa jih je glasovalo proti.