c S

DZ prenovil zakona o zemljiški knjigi in sodnih taksah

24.11.2010 08:08 Ljubljana, 23. novembra (STA) - DZ je sprejel novelo zakona o zemljiški knjigi, s katero se bo uvedlo obvezno elektronsko vlaganje vseh zemljiškoknjižnih vlog. Po novem jih ne bo mogel vlagati vsakdo, se bodo pa ti postopki pocenili. Novela zakona o sodnih taksah namreč znižuje takse v zemljiškoknjižnih zadevah, kot tudi v stečajnih postopkih in postopkih prisilne poravnave.

Zakon o zemljiški knjigi se prenavlja v delu, ki govori o postopkih vlaganja predlogov in izvedbe vpisa. Medtem ko je treba danes zemljiškoknjižne predloge vlagati na krajevno pristojnih okrajnih sodiščih, pa bo po novem to mogoče pri notarjih in odvetnikih, če se bodo za to odločili. Za državo bodo predloge vlagali državni pravobranilci, za občine pa občinski pravobranilci, če se bodo tako odločile.

DZ je novelo zakona o zemljiški knjigi sprejel z 42 glasovi za in 36 glasovi proti. V opoziciji so ji nasprotovali predvsem zato, ker bodo po novem lahko zemljiškoknjižne predloge vlagali le kvalificirani predlagatelji. Kot so očitali ministrstvu za pravosodje, ni v ozadju ni nič drugega kot skrb za odvetniško-notarski kartel. V dvomih pa so bili poslanci Zaresa - "to hitenje me ne prepriča in lahko povzroči veliko škode", je dejala Cveta Zalokar Oražem.

Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Boštjan Škrlec je takšno rešitev pojasnjeval z utemeljitvijo, da se z novelo zakona prehaja na popolno informatiziranost listin. Pretvorbe papirnate listine v elektronsko pa ni mogoče zaupati komurkoli, saj mora biti to opravljeno kvalificirano. Hkrati se uvaja tudi elektronska zbirka listin, s čimer bo ta bolj dostopna.

Novela zakona sicer do konca leta 2013 predvideva prehodno obdobje, v katerem lahko še vedno vloži predlog za vknjižbo lastninske pravice tudi posameznik sam, in sicer pri okrajnem sodišču, če izroči vse listine in hkrati plača sodno takso.

Ker bodo sodišča zaradi popolne informatizacije imela manj tehničnega dela v teh postopkih, se z novelo zakona o sodnih taksah takse v zemljiškoknjižnih zadevah ustrezno znižujejo. Taksa za postopek v predlogu za vknjižbo lastninske pravice kot najbolj aktualna med njimi se bo denimo po novem odmerjala po posebni lestvici glede na vrednost nepremičnine in bo v povprečju za 35 odstotkov nižja kot zdaj.

Poleg tega bo po napovedih pravosodnega ministrstva popravljena tudi notarska tarifa v delu, ki se nanaša za vpis v zemljiško knjigo. "Skupni znesek za vpis v zemljiško knjigo bo po novem nižji kot danes," je prejšnji petek zagotovil Škrlec.

Z novelo zakona o zemljiški knjigi se poleg tega uvaja 24-urno poslovanje zemljiškoknjižnih sodišč. Z uvedbo elektronskega poslovanja bo namreč mogoče predlog za vpis vložiti ob vsakem času. Novost je tudi koncentracija sojenja: za odločanje o vseh pravnih sredstvih v zvezi z zemljiškoknjižnimi postopki na pritožbeni ravni bo namreč po novem pristojno višje sodišče v Kopru.

Novela zakona o sodnih taksah - zanjo je glasovalo 55 navzočih, proti pa 27 - poleg spremembe taks v zemljiškoknjižnih zadevah uvaja omejitev višine nekaterih taks, med njimi je večina taks za stečajni postopek, za prisilno poravnavo, overitve in pravno pomoč. Nekaj taks pa se uvaja na novo.

Poleg tega se odpravlja takso za prijavo terjatev v insolvenčnih postopkih ter takso za postopek v predlogu za odpust obveznosti pri osebnem stečaju. Prejemniki denarnih socialnih pomoči bodo plačila sodne takse oproščeni. Po novem bo možen tudi odlog plačila, spremembe so še pri obročnem plačevanju taks.