c S

DZ proračun sprejel brez DeSUS, ta ostaja v koaliciji

18.11.2010 08:00 Ljubljana, 17. novembra (STA) - DZ je sprejel proračunske dokumente za leti 2011 in 2012, v katerih vlada načrtuje znižanje primanjkljaja. DZ je dokumente sprejel brez podpore DeSUS, koaliciji pa so na pomoč priskočili tudi nepovezani poslanci. DeSUS kljub temu ostaja v koaliciji, kjer bo po zagotovilih premiera Boruta Pahorja ostala tudi, če ne bo podprla pokojninske reforme.

Proračun za leto 2011 je DZ sprejel že novembra lani, s sprejetimi spremembami - zanje je glasovalo 46 navzočih, proti pa 31 - pa se pričakovani prihodki zmanjšujejo za skoraj pol milijarde evrov na 8,3 milijarde evrov. Posledično se zmanjšujejo tudi odhodki, in sicer za nekaj manj kot 360 milijonov evrov na dobrih deset milijard evrov. V letu 2012 pa se bodo proračunski prihodki po izračunih vlade okrepili na 8,7 milijarde evrov, nekoliko se zvišujejo tudi odhodki, in sicer na 10,1 milijarde evrov.

Prihodnje leto bo po besedah ministra za finance Franca Križaniča leto varčevanja, z zakonom o interventnih ukrepih se tako omejuje rast nekaterih javnih izdatkov. Že v torek je tako DZ sprejel zakon, s katerim je usklajevanje rasti pokojnin in socialnih transferjev umiril na 25 odstotkov zakonsko določene.

Ravno usklajevanje pokojnin je povzročilo razdor v vladni koaliciji, saj so v DeSUS zahtevali polovično usklajevanje, na kar pa preostali koalicijski partnerji niso pristali. Poslanci DeSUS zato proračunskih dokumentov niso podprli, jih je pa koalicija skozi parlamentarno sito spravila tudi s pomočjo nepovezanih poslancev in poslancev narodnih manjšin.

Glede na glasovanje nepovezanih poslancev so se pojavila tudi ugibanja o njihovem formalnem sodelovanju z vladno koalicijo. Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič tako pričakuje, da se bodo nepovezani poslanci s koalicijo, zlasti pa s premierom Borutom Pahorjem dogovorili za sodelovanje in ga poskušali tudi formalizirati. Žnidaršič sicer sodelovanja v vladni koaliciji ne pogojuje s tem, ali je tam tudi DeSUS.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec je za STA povedal, da je bilo pričakovati, da bosta proračuna za leti 2011 in 2012 sprejeta. Kot je poudaril, so poslanci DeSUS sicer glasovali proti, a sprejetja proračunov, ki ne omogočata polovičnega usklajevanja pokojnin, niso mogli preprečiti.

Vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič pa rezultate glasovanja o proračunu vidi kot pomembno sporočilo, da je v parlamentu dovolj poslancev, ki se strinjajo z vladno politiko in jo tudi podpirajo. "Sporočilo z današnje seje je, da vlada ima potrebno večino za to, da sprejema ukrepe, ki so za to državo potrebni," ocenjuje.

Tudi vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem glasovanje o proračunu vidi kot dobro sporočilo, da so "šli še čez eno prepreko teh zadnjih dni, ki so zelo turbulentni in napeti". Tudi ona je zadovoljna, da koalicija dobro sodeluje z nepovezanimi poslanci, ki so že prej napovedali, da bodo podpirali rešitve, ki so dobre in smiselne. "V tem smislu je poslanska skupina nepovezanih poslancev del koalicije," pravi.

Vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic je vesel, da so proračun sprejeli z več kot zadostnim številom glasov, kar pa po njegovih besedah postavlja vprašanje odnosa koalicijskih strank v relaciji do DeSUS. Ta koalicija se po njegovem še ni izčrpala, rebalans proračuna pa je pokazal, "da v DZ in v koaliciji ni nepogrešljivih".

Pred naslednjo preizkušnjo bo koalicija sicer ob sprejemanju pokojninske reforme. Še vedno namreč ni jasno, ali bodo poslanci DeSUS reformo podprli. A bodo tudi v primeru, da reformi ne bodo namenili podpore, ostali v koaliciji. To je namreč napovedal predsednik vlade Borut Pahor, ki pa je hkrati priznal, da bo koalicija brez DeSUS težko dobila morebitni referendum o pokojninski reformi.

Pahor poudarja, da se pokojninska reforma v prvi vrsti tiče mlajše in srednje generacije, ki bosta imeli težave, če reforma ne bo sprejeta. "Ta generacija upokojencev, ki jim pokojnine sicer nominalno padajo, ima namreč socialno varnost kolikor toliko zagotovljeno," je dejal.