c S

DZ o spremembah pri obdavčitvi kmetijskih subvencij

18.11.2010 07:55 Ljubljana, 17. novembra (STA) - DZ je opravil obravnavo predloga novele zakona o dohodnini, ki spreminja obdavčitev kmetijskih subvencij, tako da se bo davek obračunal od dejansko prejetih sredstev in ne več na podlagi povprečja. Novela posega še na področje obdavčitve velikih kmetij, pokojninskih rent, športnikov in nastopajočih iz tujine ter zaposlenih v institucijah EU.

Dohodki iz naslova ukrepov kmetijske politike se bodo po novem obdavčili na podlagi dejansko prejetih zneskov, je povedala državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar. Zdaj veljavni način obdavčitve na podlagi povprečnih zneskov subvencij je po njenih besedah v nasprotju s temeljnim načelom obdavčevanja, to je obdavčevanja po ekonomski moči.

Novela zakona bo veljala že za leto 2010. Zavezanci, katerih dohodki iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti so nižji od povprečja, bodo tako že za prejete dohodke v tem letu deležni ugodnejše davčne obravnave.

Za tiste zavezance, ki prejemajo višje subvencije od povprečja - in teh je večina -, pa se bo davčna osnova zvišala, zato osnutek novele za leti 2011 in 2012 določa prehodno obdobje, v katerem se v davčno osnovo všteva le 70 odstotkov dejansko izplačanih obdavčljivih dohodkovnih subvencij. Glede subvencij, ki so bile izplačane letos, pa je predvideno, da bodo obdavčene tako, da bo najbolj ugodno za davčnega zavezanca.

Medtem ko so v poslanskih skupinah koalicije novo ureditev označili za bolj pravično, pa so bili v opoziciji kritični. Radovan Žerjav (SLS) je povečanje obremenitev slovenskega kmetijstva za nove štiri milijone evrov preračunal v vrednost živali. "Najmanj 4000 bikov predstavlja nova obremenitev," je dejal ter menil, da se z vsakim evrom dodatnega obremenjevanja kmetov ogrožata tako obstoj slovenskih kmetij kot namera, da bi dvignili delež samooskrbe s hrano.

Hkrati predlagana novela zakona za večje kmetije določa, da z letom 2013 preidejo na ugotavljanje davčne osnove za namene dohodnine na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov oz. dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov. Ta meja bo predvidoma določena pri 7500 evrih letnih prihodkov, kot določa dopolnilo koalicijskih stran SD, Zares in DeSUS.

Kot pomembno novost je Vraničarjeva izpostavila še spremembe pri obdavčitvi pokojninskih rent ter dohodkov nastopajočih izvajalcev in športnikov iz tujine. Pokojninske rente, izplačane na podlagi prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja v skladu z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, bodo deležne 50-odstotne olajšave, s čimer želi vlada spodbujati rentno prejemanje teh pokojnin. Tuji izvajalci in športniki pa se bodo izenačili z domačimi, s tem ko se jim bo dohodnina po novem obračunala ob upoštevanju dejanskih stroškov in ne več normiranih.

Obravnavo predloga novele zakona o dohodnini bo DZ nadaljeval v torek.