c S

Odbor za notranjo politiko meni, da zakon o tajnih podatkih ni neustaven

17.11.2010 13:50 Ljubljana, 17. novembra (STA) - Odbor DZ za notranjo politiko je brez razprave podprl mnenje Zakonodajno-pravne službe DZ glede zahteve za oceno ustavnosti zakona o tajnih podatkih in zakona o pravdnem postopku. Zahtevo je na ustavno sodišče vložilo Delovno in socialno sodišče v Ljubljani, ker meni, da obstaja pravna praznina glede vpogleda strank v vloge s tajnimi podatki.

Delovno sodišče namreč meni, da v zakonu o tajnih podatkih in v zakonu o pravdnem postopku upravičenost pravdnih strank za vpogled v vloge, ki vsebujejo tajne podatke, ni dovolj dobro pojasnjena oziroma da na tem področju obstaja pravna praznina. Slednje je sodišče ugotovilo pri presojanju spora zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi zaposlenemu na Slovenski obveščevalno-varnosti agenciji.

Odbor je pri svoji odločitvi podprl mnenje Zakonodajno-pravne službe, ki ugotavlja, da je zahteva za oceno ustavnosti obeh zakonov neutemeljena, zato ustavnemu sodišču predlaga, da jo zavrne. Omenjena služba DZ namreč meni, da je strankam že po sedanji zakonski ureditvi omogočeno seznanjanje z dokumenti, ki vsebujejo tajne podatke, v okviru uradnih ur sodišča, in to večkrat in neomejeno ob pristnosti zapisnikarja.

Takšno mnenje bo DZ zdaj poslal na ustavno sodišče.