c S

Zalar imenoval dva direktorja okrožnih sodišč

17.11.2010 07:19 Ljubljana, 16. novembra (STA) - Minister za pravosodje Aleš Zalar je ta teden za direktorja okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu imenoval Zvonka Unclja, za direktorico murskosoboškega okrožnega sodišča pa Marjanco Sukič. Uncelj in Sukičeva, ki sta do sedaj bila vršilca dolžnosti direktorja, mandat nastopita s 25. novembrom, so sporočili z ministrstva za pravosodje.

Direktorja okrožnega sodišča se imenuje na podlagi zadnje novele zakona o sodiščih, ki strokovni del poslovanja sodišč ločuje od upravnega. Za upravljanje sodišča je po novem poleg predsednika sodišča zadolžen tudi direktor. Direktor skrbi za materialno, tehnično in finančno poslovanje sodišč. Poleg tega bodo odločali o kadrovskih zadevah sodnega osebja, zagotavljali varnost na sodišču ter skrbeli za morebitne prenove poslovnih procesov.

Po pojasnilu ministrstva za pravosodje taka razdelitev pristojnosti prinaša osredotočenje dela predsednikov sodišč predvsem na strokovni del, kar bo prispevalo tudi k učinkovitejšemu delu sodišč.

Zvonko Uncelj je diplomiral na ljubljanski fakulteti. Po diplomi se je kot pravnik zaposlil v podjetju Instalater in Rudnik Mežica, nato je bil pet let vodja TOZD Družbeni standard Rudnik Mežica, pet let načelnik Upravne enote za notranje zadeve Slovenj Gradec in petnajst let sekretar okrožnega sodišča. Od letošnjega 18. februarja pa je deloval kot vršilec dolžnosti direktorja sodišča.

Sukičeva se je leta 1981 kot tajnik sodišča zaposlila kot Temeljnemu sodišču v Murski Soboti. Po reorganizaciji pravosodja je bila od leta 1995 dalje sekretarka murskosoboškega sodišča. Tudi ona je 18. februarja postala vršilka dolžnosti.

Funkcijo direktorja sodišča je uvedla novela zakona o sodiščih, ki jo je DZ sprejel pred slabim letom.