c S

DZ preglasoval tudi veto na invalidski zakon

16.11.2010 12:41 Ljubljana, 16. novembra (STA) - Poslanke in poslanci so v nadaljevanju redne novembrske seje preglasovali tudi veto državnega sveta na zakon o izenačevanju možnosti invalidov. Za zakon jih je namreč glasovalo 53, nasprotovalo pa jih je devet.

Kot je v imenu predlagateljev pojasnil državni svetnik Boris Šuštaršič, je bil zakon pripravljen v popolnem soglasju z uporabniki. Ko pa je prišel v parlamentarno proceduro, so ga poslanci dopolnili na podlagi mnenja zakonodajno-pravne službe, ki pa je po mnenju Šuštaršiča zagrešila nekaj bistvenih napak.

Kot je pojasnil, gre med drugim za opustitev definicije, da je opustitev primernih prilagoditev diskriminatorno dejanje, drugo vprašanje pa je, kako invalidi volijo svoje predstavnike. Poleg tega ima Svet za invalide RS nezadostne pristojnosti glede implementacije in nadzora nad izvajanjem konvencije o pravicah invalidov.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je očitke državnih svetnikov zavrnil kot neutemeljene. Kot je dejal, je imel zakon vseskozi veliko podporo, dokler v zakonodajnem postopku "nacionalni svet invalidskih organizacij ni bil zapisan z malo začetnico". To je bilo po njegovih besedah potrebno zato, ker vanj niso vključene vse invalidske organizacije.

Zakon po njegovih besedah v vsakem pogledu izboljšuje življenje invalidov ter izboljšuje možnosti za njihovo vključevanje, zato bi jim nesprejetje zakona povzročilo škodo.

Podporo zakonu so pred glasovanjem napovedali v večini poslanskih skupin. Andreja Črnak Meglič (SD) je poudarila, da so pri njegovi pripravi iskali največjo možno mero kompromisa. Kot pravi, državni svet veto utemeljuje na štirih zakonskih določbah, od katerih pa se nobena ne nanaša na ukrepe za zagotavljanje pravic invalidov.

Zakon so podprli tudi v poslanski skupini Zares, kjer menijo, da je v dobronameren in v korist invalidom, ne samo invalidskim organizacijam, je dejal Vito Rožej. Zakon po njegovih besedah ustrezno ureja področje enakih možnosti in nediskriminacije invalidov.

Da zakon prinaša veliko dobrih rešitev za kakovostnejše življenje invalidov in postavlja okvire za boj proti vsem oblikam diskriminacije, menijo tudi v LDS. Kot je poudaril Ljubo Germič, poslanci v proceduri z dopolnili niso bistveno posegli v vsebinske rešitve zakona. Tudi Franc Jurša (DeSUS) zakon razume kot bistven korak naprej pri zagotavljanju enakih možnosti invalidov ter zanje prinaša veliko dobrih rešitev.

Da zakonu ne bodo nasprotovali, so napovedali tudi v SLS. Kot je dejal Franc Pukšič, je zakon korak k izboljšanju možnosti invalidov, njegovo nesprejetje pa bi prineslo več škode kot koristi. Zakon načeloma podpirajo tudi v SNS, a so se zaradi nekaterih utemeljenih pripomb odločili, da bodo poslanci glasovali vsak po svoji vesti, je napovedal Miran Györek.

Podporo zakonu so odrekli le poslanci SDS, kjer menijo, da ni sprejemljiv za večino invalidskih organizacij. Po mnenju Marijana Pojbiča je bil predlog ob vložitvi v DZ sprejemljiv, s sprejetimi dopolnili pa so pomembno spremenili njegov koncept.