c S

Brezigarjeva še pripravlja odgovor Zalarju glede vpogleda v spis zadeve Patria

11.11.2010 08:00 Ljubljana, 10. novembra (STA) - Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je po sestanku s premierom Borutom Pahorjem in ministrom za pravosodje Alešem Zalarjem povedala, da na dodatna ministrova vprašanja glede vpogleda v spis zadeve Patria zaradi časovne stiske še ni odgovorila. Opozorila je, da ima enaka merila za vse nadzore ne glede na to, za katero zadevo ali tožilca gre.

"Mojih korakov v zadevi Patria nikoli ni bilo in jih po vsej verjetnosti tudi ne bo," je dejala Brezigarjeva. Pojasnila je, da je to v pristojnosti državne tožilke, ki zadevo obravnava. Ministru je na prvi dopis že odgovorila, na dodatna vprašanja pa bo minister dobil odgovor, saj vedno odgovarja na dopise ministrstva za pravosodje, vendar ji čas tega trenutno še ni dopustil, je dejala.

Brezigarjeva je na vprašanje o odreditvi strokovnega nadzora v zadevi Patria odgovorila, da je strokovni nadzor nad delom državnega tožilca pristojna odrejati skladno z zakonodajo. "Nikoli ne ocenjujem, ali bom odredila nadzor na podlagi tega, kdo je tožilec, kdo je obdolženec, kdo je osumljenec," je zatrdila.

V tem in preteklih mandatih je bilo po besedah Brezigarjeve več nadzorov nad delom državnih tožilcev, vendar niso o tem praviloma obveščali javnosti. Nadzor ni namenjen javnemu obračunavanju, ampak temu, da se preveri, ali so stvari korektno in strokovno izpeljane, če pa so bile storjene napake, da se te odpravijo.

Vodja oddelka za državnotožilski strokovni nadzor Sanja Javor Pajenk se je na podlagi informacij v medijih, da je bil obtožni predlog kratek čas po njegovi vložitvi spremenjen in dopolnjen, ne da bi o tem pristojna državna tožilka z dopolnitvijo operativnega poročila obvestila vrhovno državno tožilstvo, odločila za pridobitev določenih podatkov zaradi morebitnega nadaljnjega odločanja, je v prvem pismu ministru pojasnila generalna državna tožilka. Minister je zato poslal dodatna vprašanja, na odgovor pa še čaka.

Višja državna tožilka Branka Zobec Hrastar je 10. avgusta letos, štiri dni po tem, ko je na Okrajno sodišče v Ljubljani poslala obtožni predlog proti Jožetu Zagožnu, Ivanu Črnkoviču, Walterju Wolfu, Tonetu Krkoviču in Janezu Janši, na omenjeno sodišče poslala popravek pisnih napak v predlogu in prekvalifikacijo kaznivega dejanja poskusa v sostorilstvo kaznivega dejanja prejemanja daril za nezakonito posredovanje.