c S

Ob dnevu pravosodja priznanja najbolj zaslužnim

04.11.2010 08:03 Ljubljana, 04. novembra (STA) - Na vrhovnem sodišču bo danes ob Dnevu pravosodja potekala svečana slovesnost, na kateri bosta začasna predsednica vrhovnega sodišča Alenka Jelenc Puklavec in minister za pravosodje Aleš Zalar podelila priznanja najbolj zaslužnim s področja pravosodja. Slavnostni govornik bo predsednik vlade Borut Pahor, so sporočili z ministrstva za pravosodje.

Medalje bodo podelili za izjemne delovne uspehe ali prizadevanja, za uspešno končane izjemno zahtevne projekte iz pristojnosti javnih uslužbencev ali funkcionarjev ter za življenjsko delo na področju pravosodja.

Četrti november predstavlja za slovensko pravosodje pomemben dan, saj je bila tega dne leta 1918 objavljena in je začela veljati uredba o ureditvi in delovanju pravosodja takratnega ministra za pravosodje Vladimirja Ravniharja, so pojasnili na ministrstvu.

V skladu z uredbo, ki je bila objavljena v Uradnem listu Narodne vlade SHS v Ljubljani leta 1918, je bila kot uradni jezik na sodiščih določena slovenščina, sodbe pa so se začele razglašati v imenu zakona. Uredba o ureditvi in delovanju pravosodja iz leta 1918, ki predstavlja prvi pravni dokument na poti k samostojnosti slovenskega pravosodnega sistema, se je vsebinsko nanašala na pravosodje v širšem smislu, torej ne le na sodišča, ampak tudi na tedanja državna pravdništva (današnja državna tožilstva) ter na druge pravosodne organe.

Slovesnosti se bodo udeležili tudi generalna državna tožilka Barbara Brezigar, generalni državni pravobranilec Boštjan Tratar in predsednik sodnega sveta Branko Masleša.