c S

Stekle bodo priprave na izvedbo referenduma o RTVS

04.11.2010 08:03 Ljubljana, 04. novembra (STA) - Potem ko je državni zbor v torek razpisal zakonodajni referendum o zakonu o Radioteleviziji Slovenija, danes začnejo teči roki za opravila, potrebna za njegovo izvedbo. Uradna referendumska kampanja se bo lahko začela 12. novembra, 17. novembra pa se izteče rok, do katerega morajo organizatorji prijaviti svoje sodelovanje v kampanji.

Državni zbor je namreč v torek sprejel odlok o razpisu referenduma, ki bo 12. decembra, roki za njegovo izvedbo pa začnejo teči danes. Za izvršitev odloka skrbi Državna volilna komisija (DVK), ki se bo morala v kratkem sestati ter sprejeti navodila volilnim komisijam in pripraviti rokovnik referendumskih opravil.

Nato se bodo začele sestajati volilne komisije, ki bodo določale sedeže in območja volišč, imenovale volilne odbore ter pripravljale volilne imenike. Akt o razpisu referenduma pa bo DVK morala javno objaviti do 27. novembra. Način objave sicer še ni znan, pred referendumom o arbitražnem sporazumu s Hrvaško pa so denimo vsa slovenska gospodinjstva prejela brošure.

Uradna referendumska kampanja, v kateri bodo predvsem politične stranke volivce poskušale prepričati, kako naj na referendumu glasujejo, se bo lahko začela 12. novembra, končati pa se mora 10. decembra opolnoči, ko bo nastopil volilni molk. Med pomembnejšimi roki je tudi 17. november, ko morajo vsi, ki bodo vstopili v kampanjo, Državni volilni komisiji sporočiti podatke o organizatorju kampanje ter odpreti posebne transakcijske račune, na katerih bodo zbirali sredstva za financiranje kampanje.